Planlama çalışmaları yapılan yerleşim alanlarındaki vatandaşları uyaran Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, “Planlama kamusal bir iştir, çıkar ilişkisi kurulamaz” başlığı altında açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, imar planı çalışmalarının yetkili kamu idareleri tarafından bedeli kurumca ödenmek üzere doğrudan temin veya ihale yoluyla yaptırıldığını; işin yüklenicisi olan serbest planlama bürolarının veya bu bürolar adına üçüncü kişilerin, mülk sahiplerinden ücret veya hisse talep etmesi ya da herhangi bir kişisel çıkar ilişkisi kurmasının meslek etiğine aykırı olduğu vurgulandı. Ayrıca söz konusu durumun Plan Yapımını Yükümlenecek Müelliflerin Yeterliliği Hakkında Yönetmeliğin 13’üncü maddesinde yer alan hükümler kapsamında da hukuka aykırı olduğu açıklandı.

BİLGİ VE BELGELERLE BAŞVURUN

ŞPO İzmir Şube Yönetim Kurulu, açıklamanın devamında vatandaşların söz konusu durumla karşılaştıkları anda ellerinde bilgi ve belgeyle odalarına başvurmaları söylendi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Belirtildiği gibi ücret ve hisse ve benzeri çıkarlar karşılığı daha avantajlı yapılaşma koşulları sağlanacağı vaadi aynı zamanda da gerçek dışıdır. Bu gibi durumlarda; Anayasa, Kanun ve Oda Yönetmelikleri doğrultusunda mesleğin ve meslektaşların hak ve çıkarlarını, meslek etiğini korumak, planlama ve uygulamalarının, Planlama Esaslarına, Şehircilik İlkelerine ve Kamu yararına Uygun yapılmasını denetlemekle yükümlü olan Şehir Plancıları Odasına, bilgi ve belgelerle başvurulması halinde, kamu yararı ve yaratılan haksız rekabet nedeniyle diğer meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarının korunamaması yönüyle “Meslek Etik ve İlkeleri” doğrultusunda inceleme yapılacaktır. Konu hem duyarlı meslektaşlarımızın hem vatandaşlarımızın bilgisine sunulur.”