Karşıyaka Belediyesi Aday Adayı Murat Aydın, “Sokakları tertemiz yapacağım demek bir vaat değil, sokaklar zaten temiz olmalı" dedi. Aydın, yetkileri sınırlı olan belediyelerin sorumluluklarının sınırsız olduğunu söyledi.

Kapatılan YARSAV Başkan Yardımcısı Murat Aydın, Karşıyaka Belediyesi CHP Aday Adaylığı başvurusunun ardından sivil toplum örgütleri ile yaptığı görüşmeler kapsamında İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen’i ziyaret etti. Aydın, "Siyasetin demokratikleşmesi taban hareketi ile olanaklıdır. Sosyal demokrat partinin partisinin yanı sıra tabandaki bütün örgütlenmeleri dinlemeye ve onlara kendini anlatmaya ihtiyacı vardır. Bir sol parti örgütlü toplumu savunur, onlar da örgütlü toplumun örnekleridir. Birkaç gün içinde muhtarlar, belediyede örgütlü sendikalar, Karşıyaka Spor Kulübü ve taraftar grupları ile görüşeceğim” dedi.

Hakimlik mesleğinde en çok çocuk istismarı, çocuk hakları, kadın hakları, kadına şiddet alanlarında çalıştığını belirten Murat Aydın, “Kadın örgütleri ile çok çalıştım ve bu konuyu çok önemserim. Başkan olursam üzerinde durduğum konulardan biri de bu olacak. Başkan yardımcım kesinlikle kadın olacak. Bu bir vaat değil, çünkü bu alandaki hedeflerimi başka türlü gerçekleştiremem. Örgütlü yapılar içinde bulunan, örgütlü yapılar ile irtibat sağlayabilecek, kadın bakış açısını hayata geçirebilecek bir başkan yardımcısı ile çalışmaya ihtiyacım var. Üretime dayalı dönüşümü başka türlü sağlayamayız” dedi.

Emekli şehri olarak anılan Karşıyaka’da yaşayan nitelikli nüfustan, üretilecek projelere dahil edilerek yararlanılması gerektiğini belirten Aydın şunları söyledi:
“Bilimsel eğitim ve kadın, üzerinde önemle durduğum iki nokta. Karşıyaka bir “emekli şehri” deniyor. Emekli dernekleri ile görüşmelere başladım. Çok nitelikli bir emekli nüfusumuz var. Emekli nüfusumuzu harekete geçirebiliriz. Emekli Subaylar Derneği’ne gittiğimde 30-40 çocuğumuza İngilizce öğretip öğretemeyeceklerini sordum. Belediye bu tip projelere liderlik yapıp koordine edebilir. Okul öncesi eğitime destek, aile içi ve kadına şiddeti azaltmayı sağlayacak şekilde ebeveyn desteği öncelikli konumuz olacak. Bu konuda özel eğitim modelleri üzerinde çalışıyoruz. Karşıyaka’da bir prototip oluşturacağım. Bu model, öncelikle sosyal demokrat belediyede sonra da ülkede üretilebilir. Ülkede genel siyaseti de belediyelerin belirlediğine inanıyorum. Dünyada da, bizde de birçok lider belediye başkanlığından gelir. Bir deneyim oluşturur. Temel hedefim Karşıyaka’da bir model oluşturmak. Sosyal demokrat bir belediye için Karşıyaka nüfusu insan niteliği bakımından çok ideal bir yer.”

Şehrin yapılaşmasında yetkileri kısıtlı olan belediye başkanlarının, halk ile birlikte karar vericiler üzerinde etki yaratabileceğini belirten Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Belediyelerin yetkileri sınırlı olabilir ama sorumlulukları sınırsızdır. İnsanlar seni seçmiş, karar yetkisi sende değilse de, karar vericileri etkileme sorumluluğu sendedir. Halkını arkana alıp, halkınla beraber demokratik baskı oluşturabilirsin. Şehrin çıkarlarına rağmen bir proje mi oluşturuluyor, alır orada çadır kurarsın. Yine de yaparlar ama o kadar kolay yapamazlar, toplumsal rızayı alamazlar, bir daha yaparken ayaklarını denk alırlar, şehre sormadan bir şey yapmanın maliyetini görürler Yitirdiklerimize ağlamak yerine başka bir şey inşa etmek gerek.”

Anlatmalıyız ve dinlemeliyiz


Murat Aydın, “Köy Enstitülerinin közünden ateş alıp yeni bir şey yapabiliriz. Karşıyaka Enstitüleri kurabiliriz, halk enstitüleri kurabiliriz. Geniş halk kitlelerini beslemezseniz, donatmazsanız, bu halk bundan anlamaz diyerek işin içinden çıkamazsınız. Halkı aydınlatmak sol belediyenin sorumluluğudur. Halka tek tek anlatarak, 1920’lerde bugün bile bulamadığımız bir demokratlıkta bir Meclis kurarak, Başkomutanlık yetkisini alabilmek için 6 saat Meclis’te dil dökerek yol yürümüş bir adamın takipçileriyiz. Halka anlatmalıyız, halkı dinlemeliyiz, halkı ikna etmeliyiz, halkın katılımını sağlamalıyız. Bir belediye bir partinin ideolojisinin prototipini oluşturabileceği yerdir. Model oluşturur, benim hayal ettiğim ülke budur der. Belediye başkanı olunca sokakları tertemiz yapacağım demem uygun olmaz, sokaklar zaten temiz olmalı” dedi.