• DOLAR 32,39 %0.20
  • EURO 35,09 %-0.05
  • ALTIN 2.326,49 %0.26
  • BİST100 9.099 %0.21
  • BITCOIN 70.500 %-0.57
  • ETHERIUM 3.546 %-1.2
25°

Soma Davası'nda son gelişmeler

Yayınlanma

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma davasına ilişkin karar duruşması bugün görülüyor.


Sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Davanın tutuksuz yargılanan 46 sanığı bulunuyor.





Kararda toplam 14 kişi ceza alırken 37 sanık beraat etti. Ceza alan sanıklardan beşi tutuklu.


Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ceza davasında duruşma tek oturumda ara verilmeden yapıldı.

Davayı, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, HDP İstanbul milletvekilleri Ahmet Şık, Erkan Baş ve Oya Ersoy, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP Hatay Milletvekili Barış Atay ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da takip etti.

Madenci ailelerinden fenalık geçirenler oldu. Sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi.

"TATMİN ETMEDİ"


Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu: "Hüküm taksirle adam öldürmekten çıktı. 301 madenci eğer kasten öldürüldü denilseydi her biri için verilen ayrı ayrı cezalar toplanacaktı. Şu ana kadar 5 kişinin hükmü okundu 5nin de tutukluğuna devam edilecek. Tatmin etmedi. Bu son değil. İçerideki insanların en büyük isyanı, hükmü tam vermek üzereyken heyet görevden alındı yeni bir heyet geldi. Dolasıyla aileler 'biz önceki mahkeme beraat de verse razıyız' derken, şimdi bir müdahale olduğu düşüncesindeler. Bunun da sebebi HSK'nın sorumlu olmayan davranışıdır. Bunu vatandaşlar da yargı mensupları da hak etmiyor."

İTİRAZ EDİLECEK


Mahkeme heyetinin kararı sonrası Manisa'nın Akhisar ilçesinde davanın görüldüğü mahkemenin önünde avukatlar, vatandaşlar ve vefat edenlerin yakınları tarafından forum düzenleniyor. Forumda davaya ilişkin karar ve neler yapılacağı konuşuluyor. Avukatlar karara itiraz edeceklerini açıkladı.

Vefat edenlerin yakınları perşembe günü Çanakkale'de, ayın 13ünde ise Silivri'de basın açıklaması düzenleyecek.

Ayrıntılar gelecek...

 
Yorumlar