2014 yılının Mayıs ayıydı. Vardiya değişimi sırasında Soma Holding'e ait maden ocağında çıkan yangın büyümüş, galeriler dumanla dolmuştu.

96 saat süren kurtarma çalışmalarında, 301 madenci ise yaşamını yitirmişti. Ülkeyi yasa boğan maden faciasında 432 çocuk yetim kaldı.

Facianın hemen ardından başta devlet tarafından verilen konutlar olmak üzere 301 aileye yardım yağdı.

Aralarında holdingin yönetim başkanı ve genel müdürünün de bulunduğu 6'sı tutuklu 51 kişi için dava açıldı.

Bilirkişi raporları Soma'da yaşananların bir kaza değil ihmaller zincirinin sonucu olduğunu söylese de, davanın 11 Temmuz 2018'deki karar duruşmasında şirket patronu Alp Gürkan ve 37 kişi beraat etti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'la birlikte 14 kişiye de hapis cezası verildi. Sanıklar "olası kastla" değil "taksirle adam öldürme" suçundan ceza aldı.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi de hapis cezalarını yerinde bulup, şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan'a da yurt dışı yasağı koyarak tahliye etti.

Facianın 6. yıl dönümünde, acı bir kez daha katlandı. Törende, koronavirüs tedbirleri kapsamında maskeler takıldı, sosyal mesafe korundu. Kimi babasının, kimi oğlunun, eşinin ya da kardeşinin mezarına gitti. Dualar da gözyaşları da durmadı.

Şehit madencilerin çocukları, yüzünü bile hatırlayamadıkları babalarının mezarlarına çizdikleri resimleri bıraktı.