Haber / Gökçe ADAR

Döviz kurunda yaşanan yükselişin ardından, Türk lirasının rekor değer kaybı, enflasyon ve buna bağlı olarak ürün ve hizmetlere gelen zamlardan, kedi-köpek mamaları ve aksesuarları da etkilendi. Son dönemde kedi-köpek mamalarına yüzde 30 ile yüzde 40’a varan oranlarda zam geldi. HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Bu zamları kabul etmemiz mümkün değil. Bize her gün zamlarla ilgili şikayet geliyor. Mama fiyatları aldı başını gidiyor. Üç ay önce 100 TL'ye aldığımız mama bugün aynı markette 220 TL olmuş durumda. Hal böyle olunca kimse mama almak istemiyor. Yapılan zamlar kedi ve köpekleri açlığa mahkum etmektir. Biz bu zamları kabul etmiyoruz” diye konuştu.

'KDV ADALETSİZ'

Evcil hayvan yemleri ve mamaları arasında KDV'nin de adaletsiz olduğunu söyleyen Önder, “Yem KDV oranları yüzde 1 iken, kedi-köpek mamalarının KDV oranı yüzde 18. Arada büyük bir adaletsizlik var. Nedir bu yüzde 18? Zam yapılıyorsa KDV oranı biraz indirilsin ya da hiç zam yapılmasın. Biz, gerekeni yapacağız. Konu hakkında dilekçe yazacağız. İnsanlar, alacak ekmek bulamıyorlar, mama almayı mı düşünecekler? Şu an, çok kaliteli olmayan bir mamanın fiyatı 180-250 TL arası. Maaşla geçinen orta halli bir kişi için bu fiyatlar çok pahalı. Hem sokak hayvanları hem de gönüllü barınakta yaşayan hayvanlar bu durumdan çok etkilenecek” ifadelerini kullandı.

TEPKİ GÖSTERDİLER

Hayvanseverler ise kedi ve köpek mamlarına yapılan zamlara tepki göstererek, sosyal medya hesaplarından eleştirilerini dile getirdi. Hayvanseverler, şu ifadeleri kullandı: “Sokak kedileri için 140 TL'ye aldığım kedi mamalarının fiyatlarına bakın, yazıklar olsun size. Sokak hayvanları kendi başlarının çaresine mi baksın, yani bu nedir ya”, “Kedi mamaları da bir kaç ay içinde 2 kat yükseldi. Sokaktaki canlarımız da artık aç kalacak”, “Hayvan dernekleri ve gönüllüler isyanda. Hayvan yemindeki KDV oranı yüzde 1 iken, köpek, kedi mamaları neden yüzde 18? Hayvan bakmak lüks müdür yönetenlerin gözünde. Acil KDV indirimi istiyoruz.”