Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU/ ÖZEL- İzmir'de özel bir firmada çalışan Koray Dalarslan ve anaokulu öğretmeni Burçin Dalarslan çiftinin kızı Ada Dalarslan'a, 8 aylıkken SMA Tip 2 teşhisi kondu. Kızlarının Zolgensma tedavisi için Dalarslan çifti, bağış kampanyası başlattı. Sosyal medya aracılığıyla, bağış kampanyasına ünlü isimlerinin de destek olmasıyla, Ada bebeğin tedavisi için 2 milyon 251 bin 750 dolar toplandı. Yapılan işlemlerin ardından, SMA'lı Ada, 'Zolgensma' tedavisi için Amerika'ya götürüldü. Tedavisinin ardından Türkiye'ye dönen ve sağlığına kavuşan Ada Dalarslan, her geçen gün iyileşmeye başladı. Karından destek alarak emeklemeye ve sıralamaya başlayan Dalarslan, şimdi sadece el desteğiyle yürümeye, 15 saniye boyunca da desteksiz ayakları üzerinde durmaya başladı.

‘SADECE EL DESTEĞİYLE’

Anne Burçin Dalarslan, Ada’daki değişimi şöyle anlattı: “Ada, başını kaldıramıyordu. Sağa, sola dönemiyordu. İlaç tedavisinin ardından önce, karından destek alarak yürümeye başladı.  Şimdi sadece el desteğiyle, yani elinden tutarak yürüyebiliyor. Yürüteci var. O yürüteciyle yürüyor. Bağımsız adım atabilmesi için çok çalışıyoruz. Sabit bir şekilde ayakları üzerinde 10-15 saniye kendi başına durabiliyor. Her gün fizik tedaviye giderek, kaslarının daha çok güçlenmesi için çaba gösteriyoruz. Ada'nın bazı şeyleri başardığını gördükçe çok mutlu oluyorum.”

‘TEST YAPTIRSINLAR’

Anne Burçin Dalarslan, SMA hastalığının hafife alınmaması gerektiğine de vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı: “Ada’ya hamile kalmadan önce bilinen bütün testleri yaptırdık. Ancak, o zaman SMA hastalığına ilişkin bir çalışma olmadığı için hastalığa yönelik bir test yaptıramamıştık. Kimse başına gelmeyecek gibi düşünüyor. Anne adaylarına, doğum öncesi testlerinin yaptırmalarını tavsiye diyorum. Türkiye’de binlerce çocuk SMA’lı ve kampanyalarla hayata tutunmaya çalışıyor. Erken tanı, yeni tanı bu hastalık için çok önemli. Bu yüzden, mutlaka anne ve baba adaylarının test yaptırmaları çok önemli.”

GÜZELBAHÇE’DE EĞİTİM ALIYOR

Ada'nın sosyalleşebilmesi için okula göndermeye karar verdiklerini anlatan Dalarslan, “Ben de bir anaokulu öğretmeni olduğum için özel çocuklarda sosyalleşmenin önemini çok iyi biliyorum. Bu yüzden Ada, Güzelbahçe'de özel bir eğitim atölyesinde derslere katılıyor. Bu derslere, 24-36 aylık çocuklar anneleriyle birlikte gelebiliyor. Bir buçuk saatlik bir program. Hikaye saatleri, masa etkinlikleri ve oyun aktiviteleri oluyor. Ada'nın daha çok hayata karışması için çabalıyoruz” ifadelerini kullandı.