Türkiye'nin en büyük altın madeni için Balıkesir'in İvrindi ilçesi yakınlarında, onbinlerce ton siyanürle 45 milyon ton cevher işlenecek.

ENGİNÇanakkale Lapseki'de daha önce altın ve gümüş madeni zenginleştirme projesini gerçekleştiren TÜMAD Madencilik bu kez Türkiye'nin en büyük altın madenini İvrindi ilçesi yakınlarında Değirmenbaşı ve Küçükılıca köyleri arasında işlemeye hazırlanıyor. Altını onbinlerce ton siyanür kullanarak elde etmeyi planlayan şirket, 45 milyon ton cevher işleyip altını ayıracak ve bu işlemden geri 101 milyon ton siyanürlü atık kalacak.
"Stratejimiz, potansiyel maden sahalarında kalitemizden ödün vermeden doğaya, çevreye, insana saygılı olarak ileri düzeyde aramalar yaparak ekonomik anlamda ve büyük çapta, ekonomik ve sosyal kalkınmanın çevre koruma ile bütünleştiği sürdürülebilir maden projeleri ile ülkenin en önemli altın üreticileri arasında yer almaktır" diyen şirketin açıklamasına göre İvrindi yakınlarındaki altın madeninin özellikleri şöyle:

KÖYLÜLER İŞE ALINDI


Proje kapsamında açılacak 4 maden ocağından (Ballıktepe, Karteldere, Kabaktepe ve Güney-Boyun ocakları) altın ve gümüş cevheri elde edilecek. Maden çıkarma işlemi, patlatmalı açık ocak madenciliği metodu ile gerçekleştirilecek. Üretilen cevher, yığın liçi prosesi ile zenginleştirme işlemine tabi tutulacak ve son ürün olarak dore altın ve gümüş elde edilecek. Projede toplam 964.602 ons altın ve 2.350.997 ons gümüş olduğu tahmin edilmektedir. Proje kapsamında, toplam cevher üretimi 45 milyon ton ve toplam pasa üretimi 101 milyon ton olarak hedeflenmiştir. Nisan ayında başlayan hazırlık çalışmaları 1 yıl sürecektir. Yatırım Haziran 2019'da tamamlanacak. Madenin ekonomik ömrü 10 yıldır."
Maden şirketi yetkililerinin, işletmenin çevreye zarar verip vermeyeceği konusunda civar köylüleri ikna ettikleri ve çoğunu madende işe aldıkları öğrenildi.