Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, atıkların ekonomiye kazandırılması için hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi ile 2023 yılından sonra her yıl bütçeye 15 milyar lira katkı sağlanacağını söyledi.

sinann

EBSO, 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan ‘Dünyamız Nereye Gidiyor? Çevre ve Geleceğimiz Paneli’ne ev sahipliği yaptı. Panelde sanayiciyi yakından ilgilendiren Çevre Mevzuatı’nın geçirdiği revizyonlar, çevre sorunlarının hayat üzerindeki etkileri ve genç kuşağın çevre sorunlarına bakış açısı paylaşıldı.

Sürdürülebilir kalkınma hedefinin çevresel şartların iyileştirilmeden mümkün olmayacağının bilinciyle daha sağlıklı bir çevre ve daha temiz bir dünya için farkındalık yaratmaya gayret ettiklerini söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Sanayi açısından bakıldığında çevre konusu her geçen gün daha çok gündeme gelen, yeni düzenlemeler ile uyum çalışmaları sür'atle devam eden bir konu haline geldi. Küreselleşme, tükenen kaynaklar ve insanoğlunun doğayı ve kaynakları hor kullanması, çevreyi uluslararası bir boyuta taşımıştır. Bir yanda üyelerimizi değişen mevzuatlar ve şartlar karşısında bilgilendirirken, bir yandan da çevreye duyarlı üyelerimizi ödüllendirmeyi, sorumluluğunun gereği olarak görmektedir. Yönetim Kurulu Çevre Çalışma Grubumuz, ilgili tüm taraflar arasında iletişim ve işbirliği platformu oluşturmayı başarmış, sanayicimizin ve ilimizin çevre sorunlarına çözüm bulmak için çalışmalar yürütmüştür” dedi. Yorgancılar, iklim değişikliğinin tarım sektörü ve dolayısıyla üretimi nasıl etkilediği hakkında fikir sahibi olacaklarını dile getirdi.

"Temizlik imandan gelir"


Panelde konuşan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan “Sıfır Atık” projesini hatırlatarak, “Son 15 yıl içinde çok ciddi dönüşümler yaşandı. Bakanlık olarak dünyada çığır açacak, dünyaya örnek olacak projeler ürettik. Biz Türkiye olarak kadim bir gelenekten geliyoruz. “Temizlik imandan gelir” bunun temelini oluşturmaktadır. Sıfır atık projemiz var. Bu dünyadaki israfı bile önleyen bir proje. Uygulamaya başladık. 2019 yılına kadar hem eğitimler vereceğiz hem de ciddi sonuçlar almayı bekliyoruz. Bu proje 2023 yılından sonra her yıl ekonomimize 15 milyar TL katkı sağlayacak” diye konuştu.

İmar barışı konusuna da değinen Varan, Türkiye genelinden 13 milyon yapının, İzmir’de ise 1 milyon 250 bin yapının imar barışından faydalanacağını hatırlatarak, “Hiçbir yere gitmeden, evinizde oturduğunuz yerden konutunuzun işlemlerini yapabileceksiniz” ifadesini kullandı.

Panelde Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar ‘Tek Gezegen Tek Yaşam’, Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Prof. Dr. Ayşe Uzmay ve Gökçe Koç ‘İklim Değişikliğinin Tarımla İlişkisi ve Ekonomi’ konulu bir sunum yaptı.