CHP’nin yerel basının sorunlarını masaya yatırmak için Muğla’nın Marmaris ilçesinde özel bir otelde düzenlediği Anadolu Buluşması Yerel Medya Çalıştayı 2021’in ilk günü sona erdi. Çalıştayda gazetecilerin sendikal örgütlenmesi hakkında değerlendirmede bulunan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, “Bizim en temel sorunumuz örgütlülük oranının düşük olması. Bugün burada ifade edilen sorunların kaynağında örgütsüz olmamız yatıyor. Biz gazeteciler, gazeteci meslek örgütleri bir araya gelip yan yana duramadığımız için bu kadar sorun başımıza örüldü. Bu kadar güvencesiz çalışma, bu kadar kamu baskısı, bu kadar basın özgürlüğü engellemeleri, bu kadar tutuklu gazeteci ve yargılanan gazetecinin kaynağında, gazetecilerin örgütsüz olması yatıyor” diye konuştu

Durmuş, gazetecilerin yan yana gelerek sorunlarını aşabileceğini belirterek, “Yerel açısından hep şu söylenir; ‘Sendika gelirse batarız’. Hayır, sendika gelirse kimse batmıyor. TGS’nin iki yerel gazetede yürüyen toplu iş sözleşmesi var. Batmıyorlar, tam tersi güçleniyorlar. Çünkü gazeteciler sendikalı olduğunda daha güvenli çalışmaya başlarlar. Kendilerine güvenleri artar, iş güvenceleri arttığı için geleceğe daha özgüvenli çalışmaya başlarlar. Dolayısıyla yerel medya patronlarının bu kaygısı yersiz bir kaygı. O yüzde yerelden başlayarak merkez medyaya kadar tüm gazetecilerin sendikalı ve örgütlü olması, bizim mesleğin sorunlarını ortadan kaldıracak en önemli olay olacaktır. Ancak sorunlarımızı böyle çözeceğiz” dedi.

“Sendikal fikre sahip olmak gerekiyor”

Durmuş, sadece sendikaya üye olmanın yeterli olmadığını belirterek şöyle konuştu:

“Tek başına e-Devlet’ten TGS’ye üye olmak yeterli değil. Sendikal fikre sahip olmak gerekiyor. Bizim sorunları çözebilmemizin yolu buradan geçiyor. Sadece bir üyelik bu sorunu çözmüyor. TGS’nin üye sayısının 3, 5, 10, 100 bin artması bu sorunları çözmeyecek. Gazetecilerin bu sorunları çözmek için bir arada olması gerekiyor. Sendikalı olmaları sadece sorunları çözme mücadelesinde onlara güvence sağlayacak.”