Haber/ Didar Demirci

İzmir’de Şubat ayının başında aşırı yağışlar nedeniyle özellikle Bayraklı ve Karşıyaka ilçelerinde sel baskınları meydana geldi. Oturdukları eve en az 1 metre sel suyu dolan ve neredeyse tüm eşyalarını kaybeden vatandaşlardan bazıları şu anda evi hasar görmeyen komşularında kalıyor. Selin yanı sıra komşularında kaldıkları için pandemi endişesi de taşıyan Bayraklı Orgeneral Nafiz Gürman Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşlar o gün yaşadıklarını paylaştı. Öte yandan Karşıyaka’da oturan iki öğrencinin evlerinin yanı sıra ders notları ve bilgisayarları sel sonrası kullanılamaz hale geldi.

‘Neredeyse boğulacaktım’

Selde boğulma tehlikesi atlatan Kadir Özbek, bundan 1.5 yıl önce Niğde’den İzmir’e yerleştiğini ve İzmir’e geldiğinden beri doğal afetlerin yanı sıra pandeminin de kendisini çok etkilediğini ve çalışamadığını dile getirdi. Özbek, selin olduğu gece yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “Tek başına komşularıma yerleştim. Gece saat 05.00 gibi camın altlarından su gelmeye başladı. Yerler su dolmuştu. Kapı suyun basıncından açılmıyordu. Dışarıda yaklaşık 2 metre su vardı. Üst katta oturan ev sahiplerime elektriği kesmelerini söyledim. Çünkü ya boğulacağız ya da elektrik çarpmasından öleceğiz. Sonra camı açtım, dışarısı mahşer günü gibiydi. Herkes feryat içerisinde bağırıyordu. Camı açınca su daha fazla gelmeye başladı. Yan komşu suya atladı, sigortaları kapattı. Sonra camımdaki korkuluğu kırdılar. Ben o şekilde çıktım evden. Yoksa boğulacaktım.”

‘Yağmurda uyuyamıyorum’

Eşinden ayrılıp iki oğluyla İzmir’e yerleşen ve burada hayata tutunup çocuklarını okutmak için çaba gösteren Sebahat Öztoprak, pandemi öncesinde işten çıkartıldığını ve tek geçim kaynağının şehir dışında serbest meslekle uğraşan büyük oğlu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: “Biz uyuyorduk, küçük oğlum yerde yatıyordu onu elektrik çarpmış öyle uyanmış. Sonra bana seslendi, ‘Anne evi su bastı’ diye. Bir uyandım, şok oldum. Yardım istedim. Meğer itfaiye kapının önündeymiş. Şu an işten arkadaşımın evinde kalıyoruz. Dün yağmur yağdı, elim ayağım titredi benim. Yağmur yağdığında uyuyamıyorum. Şu an sadece tek beklentim bu işlerin halledilmesi. Çünkü çocuklarım mağdur oldu, okula gidecekler.”

Tüm eşyalarını çöpe atmak zorunda kaldığını Fatma Akçay ise, “Hiçbir şeyim kalmadı. Ev de bulamıyoruz” dedi. 

'Sular yükseldikçe korktuk'

Karşıyaka’da Erkan Yılmaz ve Mert Uytun’un kaldıkları öğrenci evi de sel sularının esiri oldu. Yüzde 85 görme engeli olan Erkan Yılmaz, “Sabaha karşı bir su baskını sebebiyle arkadaşım uyandırdı. Evin içinde sular yükselmeye başladığından korku dolu anlar yaşadık. Yaklaşık 2-3 saat sonra kurtarıldık” diye konuştu. Uytun da, “Öğrenciyiz, başka bir ev arıyoruz. Ayrıca eşyalarımız mahvoldu! Bilgisayarlarımız kullanılamaz durumda. Eşyaya ihtiyacımız var. Bu konuda yardım bekliyoruz” dedi.