Haber/  Gökçe ADAR

İzmir'in Tire ilçesinde Kartal Dağı civarındaki Küçükkale ve Büyükkale mahallelerine yakın bir bölgede bitişik konumdaki iki alanda kurulacak olan mermer ocağı projesi, zeytin yasasına aykırı olması nedeniyle iptal edilmişti. Kararın ardından, Küçükkale, Büyükkale ve Üzümler mahalleleri sınırları içerisinde, Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından 'Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi'nin yapılması kararlaştırıldı. Proje kapsamında, mahallelere 2 adet rüzgar türbininin inşa edileceği ifade edildi. Aynı projenin Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Dampınar Mahallesi mevkisinde de yapılmasına karar verildi. Aydın'da ise proje kapsamında 9 adet rüzgar türbininin faaliyete geçmesi kararlaştırıldı. ÇED Yönetmeliğin 9. maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla, 24 Aralık 2021 tarihinde Germencik ve Tire'de halkın katılım toplantısının yapılacağı kaydedildi.

TALAN PROJESİ BİTMİYOR

Tire'de yaşayan köylüler, daha önce mermer ocağı projesine karşı kazandıkları zaferi hatırlatarak, köylerinin yeni bir talan projesi için risk altında olduğunu söyledi. Projeye karşı çıkan köylüler, RES ve Mobil Kırma Eleme Tesisi için bölgedeki ağaçların kesileceğini ifade ederek, köylerinin ranta kurban edilmek istendiğini söyledi. Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, şöyle konuştu: “Tire'de bir talan projesi bitiyor, bir başka talan projesi başlıyor. Bu projenin amacı nedir? Her şey belirsiz durumda. Söz konusu proje alanında, çok sayıda ağaç var. Yeşilimize, köyümüze yazık edecekler. Bizi rahat bıraksınlar. Ağaçlarımızın kesilmesini istemiyoruz.”

Kurulması planlanan tribünler arasına bir yol inşaatının yapılacağı iddiasının olduğunu dile getiren Aydın, “Alanda köylünün geçim kaynağı zeytin ağaçları da mevcut. Yol inşatının tozu, zeytinlerimizi de etkileyecek. Doğal ve sağlıklı olan zeytinlerimizin sağlıksız olmasına neden olacak” diye konuştu.

KATILIM OLMAYACAK

Halkın katılım toplantısına katılmayacaklarını ve projenin kendileri için yok hükmünde olduğunu dile getiren Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Projeye karşı çıkıyoruz. Karşı çıkmaya da devam edeceğiz. Hem kendimiz için hem de proje alanında yaşayan çok sayıda canlı için mücadele edeceğiz. Proje yapıldığı takdirde alandaki canlılar da yok olacak. Bu hayvanların hakkını kim savunacak? Köylülerimiz, yaşayan köyler. Talan ve tahriple yok olması için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz, temiz çevrede havasıyla suyuyla örnek olan köyümüzde yaşamak istiyoruz. Yaşam alanlarımıza zarar verecek her duruma anayasal haklarımızı kullanarak mücadele edeceğiz.”

Öte yandan Aydın Germencik halkı da, projeye karşı çıktıklarını dile getirdi.

'İncirimizi etkileyecek'

Germencik'te yapılması planlanan proje alanına yakın yerde oturan Ahmet Zeki, “Çevremizin bozulmasını istemiyoruz. Bu insan sağlığını etkileyecek bir proje. Evimize yaklaşık 200 metre uzaklıkta. Enerji üretimine asla karşı değiliz ancak bu tip projelerin sağlığımıza zarar vereceğini biliyoruz. Tire'de zeytin ağaçları etkilenecekken, Aydın'da da incir ağaçları zarar görecek. Bu da Aydın halkının geçimini olumsuz etkileyecek. Burada birçok kişi incirden geçiniyor” ifadelerini kullandı.