Haber/Didar Demirci

Manisa’da Klimasan fabrikasında çalışan bir işçinin yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi düştü. Salgın kapsamında hiçbir önlem alınmadan çalıştırdıklarını öne süren Klimasan işçisi, iddiaya göre çalışanlar arasında virüs tespit edilen kişiyle temas halinde olması muhtemel işçilerinden tazminatı olmayanın işten çıkartıldığını, tazminatı olanınsa ücretsiz izne gönderildiğini öne sürdü. Bu açıklamalar doğrultusunda Türk Metal İş İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, sendikalaşmanın önemine dikkat çekerek, İzmir’de örgütlü oldukları iş yerlerini ve süreci değerlendirdi.

Tedbirler uygulandı

Salgının 11 Mart itibariyle Türkiye’de de görülmesi üzerine, örgütlü oldukları bütün iş yerlerinde, korona virüse karşı alınması gereken tüm önlemlerin uygulanmasını sağladıklarını dile getiren Öcal, “Örgütlü olduğumuz iş yerlerinde yüzde 50 kapasiteyle çalışılmasını, işçilerin servislere binişlerinde ateşlerinin ölçülmesini, iş yerlerinde yemekhanelerde kapalı gıda uygulamasına geçilmesini, kronik rahatsızlığı olan ya da ailesinde sağlıkçı olan işçilerin, yarısı senelik izin yarısı iş yeri izni olacak şekilde evde kalmasını sağladık. Ayrıca kısa çalışma ödeneği gibi desteklerden yararlanılması için öncü olduk” açıklamalarını yaptı.

Bize haber verin

Her ne kadar tedbirler alınsa da virüsün ne zaman ve ne şekilde bulaşacağının belli olmadığını dile getiren Öcal, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir genelinde virüse 22 işçi yakalandı ve iyileşti. O süreçte temas halinde olması muhtemel işçileri de evde karantinaya gönderdik. Bu işçi arkadaşlarımız virüse iş yerinden değil, dışarıdan başka temaslar neticesinde yakalandığını öğrendik. Ayrıca anne ve babası için hastaneye gitmesi gereken, kronik rahatsızlığı olan işçi bir arkadaşımız da korona virüse hastanede yakalanarak hayatını kaybetti. Salgının etkisi geçene kadar her zaman risk var.” Öcal ayrıca, korona virüsle yaşamayı öğrenmek gerektiğine dikkat çekerek, “Kesinlikle kurallara uymak zorundayız. Önce sağlık, sağlık olmadan üretim de olmaz” diye konuştu. Tüm bu açıklamaların ardından çalıştıkları iş yerinde salgın kapsamında zorlayıcı, haksız bir uygulama görüldüğü takdirde, sendika yetkililerine ulaşılmasını tembihleyen Öcal, “Biz her zaman işçilerin ve üyelerimizin arkasındayız” dedi.