Türkiye’de internet ve sosyal medya üzerinde, ‘Sigaranın zararlı etkilerinden kurtulun’, ‘Bu yöntem akciğerleri temizliyor’ sloganıyla satışı yapılan Datça acıbadem macunu Datça Belediyesi'nin başına bela oldu.

Belediye'nin sahtekarlığı ortaya çıkarmasının ardından dolandırıcılar Datça Belediyesi'nin resmi internet sitesinin bire bir kopyasını yaptı. Siteye giren vatandaşlar online satışa yönlendiriliyor, “Belediye garantili satış” sözü veriliyor

İnternet ve sosyal medya üzerinde, ‘Sigaranın zararlı etkilerinden kurtulun’, ‘Bu yöntem akciğerleri temizliyor’ sloganıyla satışı yapılan Datça acıbadem macunu ile ilgili sahtekarlara savaş açan Datça Belediyesi dolandırıcıların eşi benzeri görülmemiş bir oyunuyla karşı karşıya kaldı.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar'ın direktifiyle harekete geçen Datça İlçe Belediyesi’nde görevli gıda mühendisi İlke Curacı, konu hakkında vatandaşları uyarmış, Datça’da acıbadem üretiminin yapılmadığını açıklamıştı. İnternet üzerinden yanıltıcı sloganlarla vatandaşı kandıran ve Datça ismini kullananlara karşı savaş açan belediye bu ürünü satan birçok internet sitesine erişim yasağı koydurmuştu. Satılan ürünlerdeki Datça ibaresinin de kaldırılması için hukuk mücadelesi başlatan Datça Belediyesi son günlerde ise dolandırıcıların yeni geliştirdiği bir taktikle şoke oldu.

Datça Belediyesi'nin uyarılarının yerel ve ulusal basında yer almasının ardından sosyal medyada da halkın uyarılması sonucu büyük bir kazanç kaybına uğrayan sahtekarlar şeytanın bile aklına gelmeyecek bir yönteme başvurdu.

Datça Belediyesi'nin resmi internet sitesinin aynısını hazırlayan ve farklı bir alan adıyla yayına sokan sahtekarlar hem ürünlerini aklamaya hem de belediyenin başını ağrıtmaya başladı.

[caption id="attachment_102302" align="alignnone" width="800"] Dolandırıcılık bu kadarla da kalmıyor. Site ziyaretçilerini online satışa yönlendiriyor. Online satış sayfasında ise “Datça Belediyesi Resmi Satış Sayfasıdır” ibaresi yer alıyor.[/caption]

BİR DE SAHTE UYARISI VAR


Yaklaşık bir hafta önce yayına başlayan datcabelediyesi.com adlı siteye girenler Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar'ın fotoğraflı demeci ve Datça Acıbadem Macunu'nun yetkili tek üreticisi ve satıcısının Datça Belediyesi olduğu ibareleriyle karşılaşıyor. Aslının bire bir kopyası olan sitede “Datça Acıbadem Macunu, sadece belediyemiz tarafından satılmaktadır. Lütfen farklı sitelere inanmayınız” yazısı bulunuyor.

Dolandırıcılık bu kadarla da kalmıyor. Site ziyaretçilerini online satışa yönlendiriyor. Online satış sayfasında ise “Datça Belediyesi Resmi Satış Sayfasıdır” ibaresi yer alıyor. Ayrıca başkan Gürsel Uçar'ın ağzından Datça macununu öven bir demeci bulunuyor. Bir de uyarı var, “Datça Belediyesi logosu olmayan ürünler sahtedir” diye.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise hayli dertli. Uçar, bir haftadır belediyede doğru düzgün iş yapamadıklarını, Türkiye'nin her tarafından açılan telefonlar yüzünden santralin kilitlendiğini, Kayseri'den, Muş'tan, Tekirdağ'dan insanların Datça'ya gelip belediyeden bu ürünü talep ettiklerini anlattı.

[caption id="attachment_102310" align="alignnone" width="800"]gursel-ucar-datca Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, kamuoyundan ve medyadan sesini duyurabilmek için destek istediğini de söyledi.[/caption]

BAŞKANDAN AÇIKLAMA


Tüm yaşananlara rağmen bu sahtekarlarla uğraşmaya devam edeceklerini belirten Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, kamuoyundan ve medyadan sesini duyurabilmek için destek istediğini de söyledi. Uçar'ın gazetemize yaptığı değerlendirme şöyle:
“İnsan sağlığını tehdit eden bu sahtekarlara karşı halkımızı bilinçlendirmek, korumak için her türlü mücadeleyi yapmaya çalıştık, açıklama yaptık, yasal yollara başvurduk.
Datça ile alakası olmadığını, Datça'da böyle bir ürün üretilmediğini bilimsel olarak açıkladık. Yerel basın ve ulusal basında sesimizi duyurmaya, halkımızı bu sahtekarlara karşı uyarmaya çalıştık. Sosyal medyada da açıklamalarımız karşılık bulunca bu sahtekarlar şeytanın bile aklına gelmeyecek numaralara başvurdular. Allah kimseyi namussuzlarla mücadele etmek zorunda bırakmasın. Bizim adımıza site kurmuşlar. Resmi sitemizin adresi http://www.datca.bel.tr/. Bunların kurduğu site bizim sitenin neredeyse aynısı ama adresi http://datcabelediyesi.com/. Ayrıca sosyal medyada, instagramda sponsorlu ilanlar vermişler. Bu siteye girince ve ilanlara bakınca sanki Datça Belediyesi Datça Acıbadem Macunu diye bir ürünü pazarlayıp satıyor imajını yaratıyorlar.
Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açtım. Datça'da adres verdikleri yer boş arazi çıktı.
23 Şubat'ta dava açtım sitelerin kapatılması konusunda mahkeme karar verdi.
Türkiye'nin her yerinden, İstanbul'dan, Kayseri'den, Muş'tan arıyorlar. Hatta kalkıp Datça'ya belediyeye geliyorlar. Telefonlar durmuyor, tüm telefonlarımız kilitlendi. Halkımızdan ricam bu sahtekarlara itibar etmesinler.”