Haber/ Didar Demirci

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İş Yeri Temsilciliği, bugün Ebe ve Hemşireler Haftasının son günü dolayısıyla İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasını SES İş Yeri Temsilcisi Ayşe Tabakoğlu okudu.

Hemşireliğin kurucusu Floronce Nightingale’in doğum gününün, günümüzde hemşirelik haftası olarak kutlandığı hakkındaki tarihi bilginin paylaşıldığı basın açıklamasında, bu yılın Dünya Sağlık Örgütü Tarafından, sağlık hizmetinde görev yapanları görünür kılmak amacıyla ‘Ebeler ve Hemşireler Yılı’ ilan edildiği vurgulandı.

Salgın günlerinde sağlıkçıların büyük çaba ve özveri göstererek, halkın sağlığı için savaştığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu korona günlerinde bilimin ve emeğin gelecek yaşam için vazgeçilmezliği, makinaların değil insan emeğinin hemşireliğin halk sağlığı için olmazsa olmaz bir meslek olduğu bir kere daha ortaya çıkmıştır. Biz Ebe ve Hemşireler sadece tedavimizi yapıp geçeriz demedik, diyemeyiz. Halkın sağlığından sorumluyuz! Sağlık hizmetinde gördüğümüz aksaklıkları anlatmak, yetkilileri uyarmak, çözüm önerileri sunmak ve hem kendimiz hem de halkımız için gidişata dur demek bizim görevimiz” denildi.

Herkese ücretsiz sağlık hizmeti

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın 2002 yılından beri uygulamada olduğu ve bu uygulamanın hem sağlık çalışanlarını hem de halkın sağlığını etkilediği konusuna değinilen açıklamada, “Sistemin ne kadar zararlı olduğu bu pandemi günlerinde iyice su yüzüne çıkmıştır. Genel Sağlık Sigortası adı altında yapılan güvensizleştirme de covit- 19 teşhisi alanların sağlığa erişiminin zorluğu, herkese ücretsiz sağlık hizmetinin önemini tekrar anımsatmıştır. Covit- 19 hastaları, ilk covit- 19 vakasının resmi olarak ülkemizde kabulünden bir hafta sonra çıkan bir genelge ile ücretsiz sağlık hizmeti alabilmiştir. Sağlıkta dönüşüm, döner Sermaye Performans Sistemi, bu pandemi günlerinde daha da görünür olmuş, covit- 19’la savaşın en önündeki hemşireler, asistanlar en az parayı almış hatta 4/D’li işçiler tamamen yok sayılmıştır. Tamamen haksız, adaletsiz iş barışını bozan sağlığı resmen ticarileştirmenin bir alt yapısıdır” ifadelerine yer verildi.

Sistemden vazgeçilmeli

Sağlıkta Dönüşüm Programının zorluklarına değinen SES İş Yeri Temsilciliği, bu sistemden bir an önce dönülmesinin gerekli olduğunu dile getirerek, “Halk sağlığı, tedavi değil koruyucu sağlık hizmetleri, çalışanın mutlu huzurlu çalışması, iş barışı, ekip hizmeti her şeyin önündedir. Sağlık haktır satılamaz” vurgusu yaptı. Ayrıca sağlık çalışanlarının covid- 19 salgınına karşı yaşadığı zorlukları dile getiren SES İş Yeri Temsilciliği, “Pandemi hastanesinde covit- 19 kliniğinde çalışanlar dahi, kendimize test yaptıramadıklarını ve bunun nedeni; çalışanı önemsememek, personel yetersizliği, testlerdeki yetersizlik, değil de nedir? Tüm hastaların covit- 19 vakası kabul edilmesini ve her çalışana gerek duyduğu kadar koruyucu ekipman verilmesini talep ediyoruz. Bu pandemi bitiyor virüs inişe geçti, gevşeyelim gibi düşünceleri asla hastaneler için aklınıza getirmeyin. Biz görüyor, yaşıyoruz tek bir pozitif vaka kalsa da sağlıkçı tam korunmalıdır” sözlerine yer verdi.

Açıklamanın devamında “İnsanca çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz” diyen SES İş Yeri Temsilciliği, taleplerini şu şekilde sıraladı: “İş güvencesi ve can güvencesi istiyoruz. Esnek kuralsız çalışmaya hayır diyoruz. 5 güne 1 tüm sağlıkçılara test yapılmasını istiyoruz. Covit 19 iş kazası sayılmasını ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyoruz. Gece nöbetler iki mesai sayılsın ücreti iki ile çarpılsın, yıpranma tazminatı ödensin, 3600 ek gösterge hakkımız verilsin istiyoruz. 7/24 açık kamusal kreş talep ediyoruz.”