SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Fatih Sürenkök, Sağlık Bakanlığı'nın hekimlerden 5 dakikada bir, bir hastaya bakmasını istediğini ancak uygulamanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Haber / Umut KARAKOYUN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Fatih Sürenkök, Sağlık Bakanlığı'nın performans sistemini eleştirdi. Artan iş yükünün hekimler üzerinde olumsuz etki yarattığını belirten Fatih Sürenkök, sağlık çalışanlarının ihtiharlarına dikkat çekti. Sürenkök; “Sağlıkta artan şiddet ve personelin intihar etmesinin iki temel nedeni var. Sağlık çalışanlarının iş yükü çok arttı. Özellikle performans sistemi ile başlayan ve sağlık çalışanlarının performansa dayalı ücretlendirme sistemine tabi tutulmasıyla birlikte, çalışanlar daha fazla iş yükü içerisinde kaldılar. Daha fazla hasta, daha fazla ameliyat, daha fazla nöbet... Ücret için bunlar yapılınca, sağlık çalışanlarının bedensel ve psikolojik dinlenme ile ilgili şansları ortadan kalktı” dedi. AKP'nin Sağlıkta Dönüşüm projesi ile başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırıldığını savuna Fatih Sürenkök, eskiden sağlık çalışanlarının ailenin bir parçası olarak görüldüğünü, şimdiki sistemde ise müşteri-sağlık çalışanı ilişkisi içerisinde artık hizmet alınan bir konuma geçildiğini ifade etti. Bunun sonucunda da hizmet ile ilgili memnuniyetsizliklerin bedelinin sağlık çalışanına ödetildiğini söyleyen Fatih Sürenkök; “Hasta veye hasta yakını sisteme olan öfkesini, istediği hizmeti alamamasının cezasını, şiddet uygulayarak kesiyor” açıklamasında bulundu.

TARİHTE ÖRNEĞİ YOK

AKP'nin sağlıkta dönüşüm sistemi ile poliklinik hizmetinin yaratıldığını kaydeden Fatih Sürenkök; “Türkiye'de nüfusun iki katı kadar insan acil servislere, nüfusun 8,5 katı kadar hasta da polikliniklere gidiyor. Bu Türkiye tarihinde görülmemiş bir durum. Avrupa'da da örneği yok. Poliklinikler yoğunlaştı, hekimler insanlara daha az zaman ayırmak zorunda kalıyor” dedi. Sağlık Bakanlığı'nın hekimlere '10 dakikaya iki randevu verin' dediklerini aktaran Sürenkök; “Eskiden 10 dakikaya 1 randevu veriliyordu. Ama şimdi bakanlık, hekimin, 5 dakikada bir hasta bakmasını istiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. 5 dakikada doktor ne yapabilir? Tetkik mi yapacak, reçete mi yazacak... Önemli olan hastaya 'bakmak'. Bakınca da hasta tedavi olmuyor, tatmin olmuyor, mutlu olmuyor. Cezasını sağlık çalışanına kesiyor” ifadelerini kullandı.

15 DAKİKA AYRILMALI

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir hekimin yaklaşık olarak 70 ile 100 hastayı muayene ettiğini vurgulayan Fatih Sürenkök, aslında bir hasta için en az 15 dakikanın ayrılması gerektiğini söyledi. Muayene olmanın insan hakkı olduğunu kaydeden Sürenkök; “ Bunu önce hekim olan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın görmesi lazım. Tüm sağlık çalışanlarının performans baskısından kurtarılması gerekiyor. Şuanda hekimler performansı alıyor ama altta çalışan hekimlerin dışındaki sağlık çalışanları performans alamıyor. Bu bile hekimler arasında ciddi ayrıma ve mutsuzluğa yol açıyor” dedi.