Haber/ Didar Demirci

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde korona virüsü salgın sürecinde kurumun zarara uğradığı gerekçesiyle çalışanların ek ödemelerinde kesinti yapılacağının duyurulmasının ardından başlayan protestolara bugün de devam edildi. DEÜ Asistan Hekim İnisiyatifi, Demokratik Sağlık Sen, Eğitim Sen 3 Nolu şube, Eğitim İş, Genel Sağlık İş, İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tez Koop İş Sendikası, Türkiye Sağlık Işçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği’nin günlerdir devam eden protestolarına bugün, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, CHP İzmir Milletvekillerinden Tacettin Bayır ve Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Emek ve Demokrasi Güçlerini temsilen Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar destek verdi.

Sağlıkçıların hak gaspına son vermek ve DEÜ Hastane yönetimine tepki göstermek için toplanan kalabalık, “Yıpranma payı hakkımızı istiyoruz, Emekçinin emeğinden tasarruf olmaz, eşit işe eşit ücret ve performans iş barışını bozar” gibi sloganlar atıldı. Ayrıca açıklamaya Sağlık İş Sendikası üye işçiler, Genel Başkan Yardımcısı Adem Sarıçoban ile birlikte "kıdeme dokunan eller kırılsın" sloganlarıyla girerek kıdem tazminatının fona devredilmesi görüşmelerine alkışlarıyla tepki gösterdi.

"Mücadeleyi sürdüreceğiz"

Kitle adına konuşan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Fatih Sürenkök başhekime seslenerek görüşme talebini aktardığına beshekimin görüşmeyi kabul etmediğini aktardı. Sürenkök, "Başhekim o makam sizin için geçici. Yukardaki adamı olduğunuz birilerinin isteğini yerine getirmediğimiz diye görevinizden alınacaksınız. O zaman uğradığınız haksızlığı yine bu insanlar savunacak. Bu davranışınızdan bir an önce vazgeçmenizi talep ediyoruz. Biz bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Genel Sağlık İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız da "18 yıldır başımızda zaten bir garabet var, yukardan aşağıya sirayet eden "Sen kim oluyorsun?" anlayışı. Kabul etmiyoruz ne bu devlet ne bu kamu kurumları onların babasını çiftliği değil. Ama umut bizler olacağız. Biz kalıcı düzenleme istiyoruz"diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının cebinden elinizi çekin

Hastane bahçesinde gerçekleşen eylemde söz alarak hükümeti eleştiren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Bazı gerçekler çok farklı anlatılıyor. Aylardır Pandemi sürecinde sağlık emekçileri kahraman ilan ediliyor. Diğer taraftan; kazanılmış haklarına gasp ediliyor. Dünyanın hiçbir yerinde ülkenin kahramanlarının, sağlık çalışanlarının cebine elini atan iktidar görülmemiştir. Böyle iki yüzlülük böyle çifte standart olmaz. Sağlık emekçilerimiz canları pahasına çok zor şartlarda hiç durmadan çalışırken, sağlık alanlarının bir ticarethane gibi işletilmesini asla kabul etmiyoruz. Sağlık emekçilerinin haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Ek ödemelerdeki yüzde 20 kesintiden yaklaşık 5 bin kişi etkilenirken bunu dile getirmek için basın açıklaması yapan sağlık emekçilerine de soruşturma açılıyor. Bu durum asla kabul edilemez. Sağlık Bakanlığı ve DEÜ Hastanesi başta olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

Anonim şirket yönetir gibi devlet yönetilmez

Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde ailelerinden uzakta, canını dişine takarak çalıştıklarını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Aslında bu ülkeyi yönetmeye talip olan siyasal iktidar ve onun Genel Başkanı bir zaman önce dedi ki ‘ben bu ülkeyi bir anonim şirket gibi yöneteceğim.’ Anonim şirketin amacı kar etmektir! Ne kadar çok kar ederse emeği de sömürür kaynakları da hor şekilde kullanırlar… Bu ülkeyi böyle yönetiyorlar. Sağlık en temel insan hakkıdır. Bakın biz diyoruz ki bu ülkede liyakat olsun bu ülkede yönetenler, baş hekim gibiler rektör gibiler aklınıza hangisi gelirse gelsin, geldikleri makamlara liyakatla gelsin o işe layık olanlar gelsin, kamuya uygun işler yapsınlar. Emeğimim hakkını istiyorum diyoruz. Kıdem tazminatına dokunuyorlar, emeklilikte 3600 ek gösterge istiyoruz dedik, sandıkta söz verdiler, hala tık yok. Bu böyle olmaz böyle gitmez birleşe birleşe kazanacağız” diye konuştu.

"Bizler milyonlarız"

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına ise Emek Partisi il başkanı Emine Uyar konuştu. Uyar, "Bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde sağlık emekçileri günlerce çocuklarından uzak,ailesine bulaş korkusu içinde en önde nasıl mücadele ettiğini gördük. Şimdi annenizin ak sütü gibi kazandığınız haklarınızı elinizden almaya çalışıyorlar. Daha gectiğimiz gün gördük, Ankara'ya yürüyen baro başkanlarını iktidar sokmadı, darp etti, şiddet uyguladı. Aslında bununla gözdağı vermek istiyordu. Ama burada 11 tane emek ve meslek örgütü bir araya gelerek eylem yapıyorsunuz" diyerek örgütlü gücün önemine vurgu yaptı. Sağlık emekçilerinin haklı mücadelesinin yanlarında olduklarını ifade eden Uyar, "Koskoca hastane sağlık emekçilerinin hakkını vermiyorsa bu özelleştirmenin sonucudur. Buna izin vermeyeceğiz. Bizler milyonlarız" dedi.

Son olarak konuşan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı da başhekimliğe seslenerek, "bizler çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak istiyoruz ya siz? Kimseden korkmadan meydanlardayız. Birleşe birleşe kazanacağız " diyerek mücadele vurgusu yaptı.