Haber/ Didar Demirci

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Klinikler girişinde bir araya gelen, DEÜ Asistan Hekim İnisiyatifi, Demokratik Sağlık Sen, Eğitim Sen 3 Nolu Şube, Eğitim İş, Genel Sağlık İş, İzmir Tabip Odası, SES, Tez-Koop İş Sendikası, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası ve Türk Sağlık Sen temsilcileri ek ödeme kesintilerine ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamayı DEÜ Asistan Hekim İnsiyatifi Temsilcisi Ali Rıza Karabulut okudu.

Uygulama adaletsiz

Salgın sürecinde kurumun uğradığı zararlar gerekçe gösterilerek ek ödemelerde yüzde 20’den başlayan kesintiler yapıldığını dile getiren Karabulut, “Biz Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi çalışanları olarak kazanılmış hakkımız olan ek ödemelerde kesinti yapılmasını kabul etmiyoruz. Tasarruf yapılması gerektiğinde ilk yapılan çalışanların ücretlerinde kesintiye gitmek olmaktadır. 4/D’li personelden yapılan kesintiler de, şu an izinde olan radyoloji çalışanlarının ücret kesintisine uğraması da, vaat edildiği halde sürekli geciktirilen ve adaletsizliği ile çalışma barışımızı bozan pandemi ek ödemeleri de hep aynı sebeple karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

Kesinti yapılmamalı

Sağlık emekçilerinin taleplerini sıralayan Karabulut, şu şekilde konuştu: “Bugün için en acil olan; yapılan ücret kesintisinden geri dönülmelidir. Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli, üç ay tavandan yapılacağı duyurulan ek ödemeler tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmelidir. Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayarak şekilde 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmeli, salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımız verilmelidir. Ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayarak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmelidir. Sağlık alanında yeni atamaların hepsi kadrolu, güvenceli yapılmalıdır. Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için “mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık” olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemeler derhal yapılmalıdır.”