İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Obuz, geçen salı günü Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde görevli olan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın'ın bir hasta yakını tarafından darp edildiğini söyleyerek şiddet olaylarının sona ermesi için Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın bir an önce yasalaşmasını talep etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir basın açıklaması yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, sağlıkta şiddetin sona ermesini istedi. Türk Tabipler Birliği'nin sağlıkta yaşanan şiddetin nedenleri, şiddete karşı alınacak önlemler konusunda kamuoyunu bilgilendirdiğini ifade eden İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Obuz, 17 Temmuz Salı günü Şanlıurfa'daki Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde görevli olan Dr. Bahattin Ahmet Yalçın'ın bir hasta yakını tarafından başına sert bir cisim vurularak darp edildiğini aktardı. Dr. Funda Obuz, meslektaşlarının halen tedavi gördüğünü ve hayati tehlikesinin devam ettiğini anlattı. Dr. Ersin Arslan, Dr. Kamil Furtun ve Dr. Aynur Dağdelen'in öldürülmeleri gibi nice şiddet olayının devam ettiğini dile getiren Obuz, siyasal iktidarın hiçbir adım atmadığını ileri sürdü. Sağlıkta şiddetin sağlık hizmet sunumunun tüm aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüştüğünü söyleyen Obuz, "Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet olayı yaşanmaktadır. Özellikle acil servisler şiddetin en çok yaşandığı, sağlık çalışanlarının kendilerini güvende hissedemedikleri, sağlık hizmetini güvenli ortamlarda veremedikleri yerler haline gelmiştir. Bu sorun, bir yandan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit ederken aynı zamanda sağlık hizmeti sunumunu da engeller hale dönüşmüştür. Bu durum sürdürülebilir, kabul edilebilir, katlanılabilir değildir" dedi.

ŞİDDET UYGULAYANLARA HAPİS CEZASI


Her yıl nüfustan fazla sayıda acil servis başvurusu olduğunu ve acil sağlık talebinin eldeki hizmet olanaklarıyla tam olarak karşılanamadığını iddia eden Dr. Funda Obuz, yurttaşların sağlık hizmet beklentisinin yapay biçimde yükseltilmesinin gelinen tabloda katkısının büyük olduğunu savundu. Dr. Obuz şunları ifade etti:

"Kamu idaresi sağlık kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için alması gereken özel önlemleri almada yetersiz kalıyor. Bu nedenle, Türk Tabipleri Birliği'nin önerdiği 'Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasalaşmasını bir kez daha talep ediyoruz. Bu öneri Türk Ceza Kanu'na bir ek maddeyi kapsamaktadır. Öneriye göre, sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline karşı, sağlık hizmeti sunumu esnasında veya verilen sağlık hizmetinden kaynaklanan nedenlerle cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiiller sonucu sağlık hizmeti kesintiye uğramış ise belirlenen ceza yarı oranında artırılır. İzmir Tabip Odası olarak meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, sağlık kuruluşlarında meslektaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için caydırıcı ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesini, Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın bir an önce yasalaşmasını talep ediyoruz. Sağlık çalışanlarının şiddet görmesine sessiz kalınmaması için tüm kamuoyunu duyarlı davranmaya, sağlık çalışanlarıyla dayanışma göstermeye davet ediyoruz." DHA