Haber/ Gökçe ADAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Çeşme Projesi’nin hayata geçirilmek istediği Çeşme ve Urla ilçelerinde Alaçatı ve Zeytineli bölgesindeki alanlara ilişkin için yeni plan yayınladı. Çıkarılan planla, Çeşme Yarımadası'nın SİT derecesi '2’inci Derece Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ndan, 3’üncü 'Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'na düşürüldü. Derecenin düşürülmesiyle, bölgenin ranta açılacağını ve projenin önünün açıldığını ifade eden konuya müdahil olan çevreciler ve çevreye duyarlı avukatlar, konuyu yargıya taşıma kararı aldı. Projeyle ilgilenen avukatlardan Av. Ömer Erlat, “Bölgenin ranta açılmaması için projenin iptal edilmesi amacıyla bir dava açmıştık. Kasım ayında bölgede bir keşif yapıldı. Keşifte, nadir bitki örtüsü ve canlı çeşitliliğiyle bölgeye söz konusu tesisin yapılamayacağı anlaşıldı. Keşiften yaklaşık 1 ay sonra da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir karar yayınladı. Yayınlanan bu kararla, nitelikli koruma alanı olan Çeşme Yarımadası, 'Sürdürülebilir Koruma ve Kullanma Alanı' olarak değiştirilip, 3'üncü Derece Doğal Sit Alanı'na dönüştürüldü. Böylelikle, projenin de zemini hazırlanmış oldu” diye konuştu.

BAKANLIK ÇELİŞİYOR

Daha önce bakanlığın çıkardığı kararla, bu bölgeyi kesin korunacak alan ilan ettiğini ve şu an statüsünü değiştirerek, verdiği karar ile çeliştiğini ifade eden Av. Erlat, bölgede korunması gereken ender bitki örtüsünün mevcut olduğunu vurguladı. Erlat, “Bu alan, 'Doğal Koruma Alanı' ilan edilmişti. Yani, 'Kesin Korunacak Alan' idi. Bölgenin, koruma değeri çok yüksekti. 2018 yılında, koruma değeri bakanlık tarafından düşürüldü. Konuyla ilgili, Şehir Plancıları Odası bir dava açmıştı, dava sonucunda bakanlık buranın '2'inci Derece Doğal Sit Bölgesi' olduğunu kabul etti ve bu yönde resmi bir karar verdi. Geçen 1 yılda değişen bir şey olmadı. Şimdi sanki o kararı bakanlığın kendisi vermemiş gibi yeni bir karar çıkardı. Açıklanan bu karar; 'Ben burayı ranta açacağım, yat limanı da alışveriş merkezi de turizm merkezi de yapacağım demek'” ifadelerini kullandı.

DAVA AÇILACAK

Konuya müdahil olan avukat ve topluluk temsilcilerinin konuyla ilgili dava açmanın hazırlığı içerisinde olduğu kaydedildi. Av. Şehrazat Mercan, Av. Ömer Erlat, Av. Arif Ali Cangı, EGEÇEP, İzmir Tabip Odası, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve konuya müdahil olan platform temsilcileri, 15 Aralık tarihinde (bugün) dava için biraraya gelecek. Gün içinde basına kapalı olarak toplantı yapacak temsilciler, konuyu yargıya taşıyarak, itiraz davası açacak. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise herhangi bir açıklama yapmayarak, konuya sessiz kalmayı tercih etti.