Vakıfbank Yönetim Kurulu'na atanmasıyla dikkat ve tepki çeken Hamza Yerlikaya'nın sahte diploma nedeniyle ertelemeli cezası bulunmasına rağmen aynı evrakla birçok yere başvuruda bulunduğu ortaya çıktı.

Konuyu gündeme taşıyan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Yerlikaya hakkında 8 ayrı suç duyurusu ile milletvekilliğinin düşürülmesi ve Yönetim Kurulu'ndan çıkarılması talebinde bulundu.

Yerlikaya, sahte diploma ile yüksekokula ardından üniversiteye gittiği anlaşılması üzerine ertelemeli ceza aldığı davasında, 'Ortaokul mezunu olduğuna, lise diplomasını birilerinin kendisine sunduğuna' dair savunması bulunuyor.

Yerlikaya'nın İmrahor Endüstri Meslek Lisesinden aldığı diploma ile Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu ve Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, ardından Sakarya Üniversitesinde Yüksek Lisans. Ardından 23. Dönem Sivas Milletvekilliği, Bakan Yardımcılığı ve Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyeliği'ne kadar serüveni bulunuyor.

Konuyla ilgili Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi kararı ile ertelemeli ceza alan Yerlikaya'nın ise, 'Ortaokul mezunu olduğuna, lise diplomasını birilerinin kendisine sunduğuna' dair savunması mevcut.

Suç duyurusunda bulunan HKP ise, "Para Tanrıları ve ona tapanlar yeter ki istesinler, bir ortaokul mezunu Pehlivan’dan neler çıkartırlar. Alın teri dökmek yok, okula gitmek yok, ders çalışmak yok, sınav sonucu beklemek yok, liyakat yok, donanım yok, eğitim yok" dedi.

'YETİM HAKKI YİYENLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

HKP, Yüksek Seçim Kuruluna da (YSK) başvurarak Yerlikaya'nın Milletvekilliğinin iptali için Meclise yazı yazılmasını, kuruma yanıltıcı bilgi verilmesi nedeniyle Hamza Yerlikaya ve Milletvekilliği yaptığı parti olan AKP hakkında suç duyurularının yapılmasını talep etti.

Başvuruyu yapan Avukat Ayça Okur ise 2 Temmuz 2020'de yapılan başvuruya dair, "Hem mevcut lisans, lisans üstü diplomalarının iptalini talep ettik. Hem de Yüksek Seçim Kurulu’na Milletvekilliği için vermiş olduğu evrakların sahte olması sebebiyle Milletvekilliğinin düşürülmesi ve bu nedenle elde etmiş olduğu tüm maddi kazanımların Kamu Zararı ortaya çıkardığı nedeniyle geri iade alınması talebiyle dilekçelerimizi vermiş olduk. HKP fikrini takip ediyor, iddiasını takip ediyor. Kamu zararı verenlerin, yetimin hakkını yiyenlerin peşini bırakmıyor” ifadelerini kullandı.

'ZATEN REİSLERİNİN DİPLOMASI YOK, HUKUKSUZLUK SİLSİLE HALİNDE'

HKP İstanbul İl Başkanı Avukat Pınar Akbina ise dün Vakıfbank Genel Müdürlüğü'ne giderek mahkeme kararına istinaden Hamza Yerlikaya’nın görevden alınması için, resmi evrakta sahtecilikten, diploması olmadığı için dilekçe verdi.

"Bankacılık Kanunu'na göre yönetim kurulu üyelerinin yüksek okul mezunu olması gerekiyor ve işin gerektirdiği dürüstlük ve yeterliliğe sahip olması gerekiyor" diyen Akbina, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi kararına uyulması gerektiğini söyledi.

HKP'li Akbina, “Ancak AKP’giller hak hukuk tanımadıkları için buraya da yönetim kuruluna da Hamza Yerlikaya’yı atadılar. Zaten AKP’giller’in kendi Reislerinin başta diplomaları yok. Aynı hukuksuzluklar bir silsile halinde devam ediyor.

VAKIFBANK DİLEKÇEYİ ALMADI

Vakıfbank yönetimi ise verilen dilekçeyi kabul edemeyeceklerini söyleyerek iade etti. HKP'li Akbina durumu, "Ancak dilekçelerimiz el yakıyor. Bugün de yaklaşık bir saat önce geldik. Buraya dilekçemizi verdik. Ancak üst makamlar dilekçeyi incelediler ve bu dilekçeyi almayacaklarını söylediler. Bu dilekçeyi bir şekilde göndereceğiz ulaştıracağız kendilerine ama asıl olan tabiî ki böyle halk düşmanları, halkın emeğine konan Hamza Yerlikaya gibi AKP’giller yöneticileri gibi insanların hesap vermesi" şeklinde açıkladı.