Türkiye'de günlük pet şişe üretimi 1.506.000 kilogram.Tüketilen pet şişelerin yüzde 20'si geri dönüştürülüyor, geri kalanı 400 yıl boyunca doğada kirletici olarak kalıyor.

Ülkemizde içecek ve sıvı yağ tüketimi için üretilen pet şişelerin yapımında kullanılan PET (Polimer) tüketimi son 30 yıl içinde 100 kat artarak yılda 320 bin tona ulaştı. Gazlı ve gazsız içeceklerden suya, sıvı yağlardan bala, reçele, biradan şaraba ve birçok sıvı temizlik maddelerine kadar yaşamımızın her alanında kullanılan pet şişeler tamamı geri dönüştürülmediği için doğa için en tehlikeli kirleticiler arasında yer alıyor. Uzmanlara göre Türkiye'de her gün çeşitli büyüklüklerde 1.506.000 kilogram pet şişe üretiliyor ve bu şişelerin ancak yüzde 20'si geri dönüştürülebiliyor.

Araştırmalara göre yüzde 80'i içecek ve sıvı yağ sektöründe kullanılan pet şişelerin kişi başına tüketimi son 30 yıl içinde 70 gramdan 4.5 kilograma yükseldi. Ayrıca Türkiye'de yılda yaklaşık 3 milyon ton plastik ambalaj malzemesi üretiliyor ve bu da kişi başına yıllık 40 kilogram plastik anlamına geliyor.
Uzmanlara göre her gün kullandığımız çevreye zararlı ürünlerin çevreye olan etkilerini önemsemez, bu konudaki alışkanlıklarımızı değiştirmezsek çevremizi değiştiremeyiz. Çözüm de yalnızca geri dönüşüm değil.



1 litrelik plastik şişenin üretimi için 100 mililitre ham petrol, 42 litre de doğalgaz kullanılıyor. Ülkemiz yalnızca petrolde değil, doğalgazda da yurt dışına bağımlı.Plastik üretimi için ayrıca kömüre de ihtiyaç var. Türkiye'de enerjinin yüzde 21'i kömürden sağlanıyor ve sayısı giderek artan termik santraller hem hava kirliliğine, hem tarım alanların yok olmasına, hem de yılda 33 bin kişinin kirlilikten kaynaklanan hastalıklar yüzünden ölümüne neden oluyor.

GERİ DÖNÜŞÜM YETERSİZ


Geri dönüştürülmüş polimerler kullanılsa bile, hem enerji tüketimi hem de çevreye olan etkileri plastik şişelerin üretilmesi sırasında oluşur. Bu nedenle plastik şişelerin toplanması, parçalanması, yıkanması, yeniden üretilmesi plastik şişenin etkisini sadece yüzde 10 oranında azaltır. Gerçek geri dönüşüm miktarı ise yok denecek kadar azdır. Araştırmalara göre Türkiye'de çöpe giden atıkların yalnızca yüzde 1'i geri dönüştürülüyor. Plastiğin geri dönüşümü ise üretim miktarlarının çok gerisinde...