HABER/ Engin YAVUZ

Yerli ve yabancı turistlerin ülkemizde en çok görmek istedikleri yerlerden biri olan turizm değerimiz Pamukkale travertenleri susuzluk yüzünden kararmaya başladı. Her yıl yüzbinlerce turisti ağırlayan Pamukkale'de çıkan suyun debisinde, son yıllarda önemli düşüşler olması, beyaz cenneti su sıkıntısıyla karşı karşıya getirdi. Kuraklığın yanı sıra Pamukkale ve Karahayıt beldelerindeki otel ve pansiyonların yeraltından kaçak su çekmesi nedeniyle travertenlere verilen suyun miktarı her geçen gün azalıyor. Pamukkale'yi görmek için Türkiye'nin her köşesinden turlarla gelen vatandaşlar, travertenlerin yalnızca çok küçük bir bölümünde su bulunduğunu görünce hayal kırıklığı yaşıyor.

Beyazlaşmayı sağlayan ve şifalı olduğuna inanılan suyun her geçen yıl azalması, uzmanları tedirgin ediyor. Bundan 10 yıl önce saniyede 350-360 litre olan su debisinin son ölçümlerde 253 litreye düştüğünü belirten uzmanlar, 15-20 yıl sonra Pamukkale'nin susuzlukla karşı karşıya kalacağını açıkladılar. Uzmanlara göre termal su son yıllarda giderek azalıyor. Su korunmadığı takdirde Pamukkale'nin varlığını sürdürmesi mümkün değil. Bu sebeple Pamukkale ve Karahayıt civarındaki sondaj çalışmalarıyla Gölemezli'deki sera çalışmalarının kontrol altına alınması gerekiyor.

Beyazlığın nedeni

Pamukkale travertenlerinin oluşumları bölgede bulunan termal sudan kaynaklanıyor. Kaynağından yaklaşık 35-36 derece sıcaklıkta çıkan bu suyun içeriğinde bol miktarda kalsiyum hidrokarbonat bulunuyor. Su, oksijen ile birleştiğinde bir anda içeriğindeki karbondioksit ve karbon monoksit uçuyor. Maddelerin hal değiştirip yok olması sırasında kalsiyum karbonat çökeliyor ve travertenlerin olduğu bölgede birikiyor. İlk olarak yumuşak bir jel halinde olan kalsiyum karbonat zaman içinde sertleşiyor. Rüzgarın da etkisi ile travertenleri oluşturuyor.