Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'de yaşayan 23 yaşındaki Serap Akdoğan, ilk çocuğuna hamile kaldığını öğrendi. Ağır geçen gebeliği sırasında, çocuk doktoruna giden Akdoğan'a, doktoru bebeğinin kalıtsal hastalığı olabileceğini söyledi. Doğumundan bir gün sonra kızının down sendromlu olduğunu öğrenen Serap Akdoğan, kızı Yağmur'un kaslarında ve vücudunda güç kaybı olduğunu farketmesiyle, güçlendirilmesi için çözüm yolları aramaya başladı. Ozonlu suyun vücuttaki faydalarını öğrenmesi sonrasında kızını 3 ay önce bebek spasına göndermeye karar verdi. Kısa süre içerisinde kızında değişikleri farkeden anne Akdoğan, şöyle konuştu: “Kızım, doğduktan sonra yaşıtlarına göre eksiklikleri vardı. Ayakları üzerinde duramıyor, denge kaybı yaşıyor. Çok güçsüzdü. Vücudu tıpkı bir pamuk gibiydi. İyi hareket edemiyordu. Kasları kuvvetli değildi. Ne yapacağımı bilmiyordum, araştırmaya başladım. Ozonlu suyun, insan vücudu üzerinde olumlu etkilerini okudum. Daha sonra ise araştırmaya başladım. Ozonlu suyla tanıştıktan sonra Yağmur'da çok değişiklikler farkedildi. Yağmur hiç bir şekilde ayaklarının üzerine basabilen bir çocuk değildi. Bacakları güçlenmeye başladı. Ayaklarının üzerinde durmaya başladı. Ozonlu su; benim kızımın ilacı, şifası oldu. Bu da bir anne için tarif edilemez bir mutluluk.”

'SENDROMUNU BİLMİYORDUK'

Down sendromu hakkında bilgi sahibi olmadığını ve Yağmur'dan sonra hastalık hakkında araştırma yapmaya başladığını ifade eden Akdoğan, “Yağmur'dan önce bu hastalık hakkında hiç bir fikrim yoktu. Günlerim, araştırma yaparak ve Yağmur'u gözlemleyerek geçiyor. Yağmur'un uyuması, sakinleşmesi de biraz zor oluyordu ama spaya geldikten sonra, vücudu da rahatlamaya başladı. Artık daha rahat ve huzurlu uyuyor” ifadelerini kullandı. Anne adaylarının hamile kaldığı zaman gebelik süreci ve hastalıkları hakkında araştırma yapmasını tavsiye eden Akdoğan, “Ben hamileyken çok fazla bir araştırma yapmamıştım ancak tüm anne adaylarının hamile kaldığı zaman araştırma yapması gerektiğini düşünüyorum. Bben araştırma yapmamamın çok eksikliğini yaşadım ve Yağmur doğduktan sonra her şeyi öğrendim. Bu da bazı şeylerin geç olmasını sağladı. Şimdi onda ki küçük bir gelişim beni inanılmaz mutlu ediyor” diye konuştu.

'ÖZEL ÇOCUKLARDA ETKİLİ'

Yağmur bebeğin eğitmeni Asiye Ciğeroğlu da, ozonlu suyun down sendromlu, selebral palsili özel çocuklar üzerinde etkisinin fazla olduğunu ifade ederek, şu ifadeleri kullandı: “Özel çocuklar üzerinde, ozonlu suyun etkisi çok fazla. Çocuk, dışarıda, karada yapamadığı şeyleri, suyun etkisiyle başarıyor. Özel gereksinimli çocuklar ailelere bağımlı yaşadığı için özgüven problemi yaşıyor, suya tek giremiyor, yemek yiyemiyor. Ozonlu su bu problemin aşılmasını sağlayarak, özel çocukların tek başına yüzebilmesini sağlıyor. Yeri geliyor suyun üzerinde durabiliyor, yüzebiliyor. Gevşetici bir özelliğinden dolayı, çocuğa sakinlik veriyor. Ozonlu suyun kas ve kemik gelişimi, zihinsel gelişim, beyin fonksiyonları, kalp sağlığının gelişmesi gibi çok fazla faydası var. Ozonlu suya giren bebekler daha çabuk uyuyarak gelişiyorlar.” 

Ekim farkındalık ayı

Ekim ayının down sendrom farkındalık ayı olduğunu da ekleyen Akdoğan, “Farkındalığın artması bizler için çok önemli. Sosyal medya gücünün artmasıyla artık bu tip kalıtsal hastalıklar daha da bilinir oldu ancak hala daha dışlayan, okullarda eğitim yerlerinde bizim çocuklarımızı istemeyen çocuklar ve aileleri var. Bir sürü engel grupları var ama down sendromu, bir engel değil. Her birey gibi yürüyebilir, konuşabilir, hayata tutunabilir. Yeter ki dışlanmasınlar ve doğru eğitimleri alsınlar” diye konuştu.