Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, binalardaki her konut için bir otopark alanı ayrılması zorunluluğu, inşaat sektöründen gelen tepkilerin ardından 6 ay ertelendi.

Yönetmeliğin ertelenmesiyle birlikte endişelerin giderilmediğini ifade eden İzmir Ticaret Odası (İZTO) 71'nci Mühendislik Grubu'ndan meclis üyesi Levent Bendeş, bunun gibi yönetmelikler için tüm paydaşların katılacağı çalıştaylar düzenlenmesini istedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe gireceği bildirilen yeni otopark yönetmeliği, yeni düzenlemeyle birlikte 1 Ocak 2019'a ertelendi. Bu yönetmelikle otoparkların yerin altına yapılması zorunluluğundan dolayı gerek topografik açıdan gerekse de jeolojik açıdan binanın taşıyıcı sisteminde gereksiz zorlamalar olacağını öne süren İTZO 71'nci Mühendislik Grubu'ndan meclis üyesi Levent Bendeş, yönetmeliğin tartışılmaya ihtiyacı olduğunu savundu. Erteleme için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başbakan Binali Yıldırım'a teşekkür eden Bendeş, "Meclis üyemiz ve milletvekili adayı Necip Nasır konuyu Başbakan'a iletti ve bu erteleme sağlandı. Sektörü rahatlattılar ama 1 Ocak'ta bu kabus yeniden karşımıza çıkacak. Seçimden sonra göreve gelecek Çevre ve Şehircilik Bakanına şimdiden çağrı yapıyorum. Bunun gibi yönetmelikler için sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bir çalıştay yapılmalı. Beyin fırtınası yapılsın ve yönetmelik tüm itirazlar değerlendirilerek yeniden gözden geçirilsin. Bu işin teknik, bürokratik ve hukuki yönleri var. Tüm Türkiye'nin yönetmeliği olacaksa özellikle büyükşehirlerde uzlaşma sağlanmalı" dedi.

Yönetmeliğin özellikle İzmir bazında birçok nedenle uygulanabilir olmadığını savunan Levent Bendeş şunları söyledi: "İşin sadece maliyet açısından müteaahhitleri ilgilendirdiği düşünülüyor. Ama teknik açıdan baktığınızda mevcut yönetmeliklerle de çelişiyor. Örneğin 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası var. Bu yasada Talatpaşa Bulvarı üzerindeki 8 katlı bir yapıyı yıkmak istiyorsunuz. Kentsel dönüşümün size verdiği avantajlar var. Ama otopark yönetmeliğinin ardından bu yapıyı yıkamayacaksınız. Çünkü otopark yönetmeliğine göre bodrum kata girebilmek için zemin katı da yıkmak zorunda kalacaksınız. Zemin katı yok etmek istediğinizde, vatandaş dükkanından olacağı için yıkmak istemeyecek. Yani riskli yapılarda oturmaya devam edecek."

Yeni projeler için yapılmış bazı sözleşmeler bulunduğunu ve otopark yönetmeliğinin hemen yürürlüğe girmesi durumunda bu projeler için ruhsat almalarının mümkün olmadığını dile getiren Bendeş, "Birçok hukuki sorun ortaya çıkacaktı. 4 ay önce yapılan bir anlaşma için bürokratik nedenlerle ruhsatın alınması 1 sene sürecekti. Dolayısıyla şimdilik rahat bir nefes aldık" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da bir çağrı yapan Bendeş, plan ve yönetmeliklerin bir an önce hayata geçmesini istedi.