Haber / Gökçe ADAR

EN 1 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. tarafından kurulması planlanan Uygar RES, İzmir, Balıkesir, Manisa, Burhaniye, İvrindi, Savaştepe, Bergama ve Soma'da ormanlık ve mera alanları içerisinde kalan rüzgar enerjisi santrali (RES) için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Üç il ve beş ilçede ormanlık ve mera alanları yok edecek olan RES projesi için bakanlıktan onay alındı. 12 bin 500 hektarlık alanda kurulacak proje için düğmeye basıldı. ÇED dosyasında, proje alanında binlerce yıllık ağaçların olduğu belirtilirken, 14 Nisan'da proje için halkın katılım toplantısının yapılması kararlaştırıldı. Ormanlık alana kurulacak olan RES projesi için halkın görüşlerine başvurulacak. ÇED süreci başlatılan Uygar RES projesi toplamda 60 türbinden oluşacak. Projede, her biri 4.2 Mwm/4.1667 MWe kurulu gücünde olmak üzere 60 adet türbinden toplamda 252 MWm/250 MWe enerji elde edilmesi planlanıyor.

ORMANLIK ALAN

Projenin planlandığı alana bakıldığında faaliyet alanı; orman, hazine, mera ve özel mülkiyete ait taşınmazlardan oluşacağı ifade edilirken, türbinlerin kurulacağı alanların ormanlık alan, tarım alanı ve ağaçlandırılacak alan olması dikkat çekiyor. Bölgenin, maki formasyonuna sahip olduğu ve bölgede otsu bitkilerin oluştuğu kaydedildi. Ayrıca, dosyada Uygar RES projesinin inşaat aşamasında çalışacak personelden kaynaklı atıksu, katı atık, çalışmalardan kaynaklanacak hafriyat atığı ve çalışacak makinalardan kaynaklı gürültü oluşumu olacağı bildirilerek, işletme sırasında çalışacak personelden kaynaklı atıksu, katı atık, türbinlerin bakımından kaynaklanabilecek atık yağ oluşumunun söz konusu olduğu belirtildi.

630 MİLYON DEĞERİNDE

630 milyonluk projenin hayata geçirilebilmesi için toprak tabakasından 30 santimetre kalınlığında bitkisel tabakanın sıyrılacağı da ifade edildi. Proje alanı, Balıkesir il merkezine kuş uçuşu yaklaşık 37 kilometre, İzmir il merkezine kuş uçuşu yaklaşık 88.85 kilometre ve Manisa il merkezine kuş uçuşu yaklaşık 68 kilometre mesafededir. Burhaniye ilçe merkezine kuş uçuşu 24.3 kilometre, İvrindi ilçe merkezine kuş uçuşu 12 kilometre, Savaştepe ilçe merkezine kuş uçuşu 7.78 kilometre, Bergama ilçe merkezine kuş uçuşu 22.6 kilometre ve Soma ilçe merkezine kuş uçuşu 15.6 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

'İtiraz edeceğiz'

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, RES, projelerine karşı olmadıklarını belirterek, “Ancak zaman zaman bu proje yerleriyle ilgili sıkıntılar oluyor. Bu projede de bazı sıkıntılar mevcut. Ormanlık alana ve meralara yapılacak. ÇED dosyasını inceleyeceğiz, halkın katılım toplantısına katılıp, gerekli itirazlarımızı yapacağız” dedi.