Orkide Yağları Fabrikası’ndan çıkarılan 29 işçi, 75 süren direnişlerini buruk bir açıklama ile sonlandırdı. İşçiler seslerini kimsenin duymadığını belirttiler.

Haber / Umut KARAKOYUN

15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından başlatılan 'FETÖ/PDY' soruşturması kapsamında TMSF tarafından el konulan Küçükbay Holdingler Grubuna ait Orkide Yağ Fabrikası'nda çalışan 29 işçi Hak İş'e bağlı Öz Gıda İş Sendikası'na üye olduğu için kayyım tarafından işten çıkarıldı. İşten çıkarmalara gerekçe olarak ekonomik sorunlar öne sürülürken fabrikada mesailer devam etti ve bir süre sonra yeni işçiler alındı. Öz Gıda İş üyesi işçiler 75 gün boyunca fabrikanın bulunduğu Bornova’daki Ankara Caddesi üzerinde direniş gerçekleştirdi. Ancak, işçilerin sesini duyan olmadı. Fabrika önünde kurulan çadır içerisinde günlerce direnişini sürdüren işçiler, 75 günün sonunda eylem tarzını değiştirmeye karar verdi. Çadırlı direnişe son verme kararı alan işçiler, işlerine sendikalı olarak geri dönmeyi ve fabrikadaki sendikalı üyelere yönelik baskıların son bulmasını talep ederek, eylemlerini sonlandırdı.

BOYKOTLAR SÜRECEK

Direnişlerini bitirmek zorunda kalan Öz-Gıda İş üyesi Orkide işçileri fabrika önünde yaptıkları açıklama ile sendikal mücadelelerini arttırarak sürdüreceklerini açıkladılar. İşçiler farklı noktalarda yapacakları eylemlerle Orkide'de yaşadıkları hukuksuzlukları ve keyfi uygulamaları anlatacaklarını ve boykotlarını sürdüreceklerini belirttiler. Basın metnini okuyan Öz Gıda İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, ,şçilerin anayasal hakkını kullandığı için başına gelmeyenin kalmadığını belirtti. “Maalesef sesimizi duyması gereken kişi ve makamlar duymadığı gibi hukuksuzluklar ve baskılar üstelik kamu görevi yapan Kayyım Tamer Utkucu denetiminde ve gözetiminde devam etti”, diyen Şengün; “Direnişimiz her an yoldan geçen bir kamyon çadıra girecek korkusuyla fakat bir kişiyi incitmeden, bir tane dal koparmadan fabrika karşısında bekleyişimiz vicdanları ve adaleti harekete geçirmeye yetmemiştir. Kayyum 'Ben yaptım oldu' anlayışıyla hareket etmektedir" dedi.