Türkiye'nin ve Dünya'nın tek engelli Aikido takımı, Japonya'da Türkiye'yi temsil etmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Engin Ergin, bunun için sponsora ihtiyaçları olduğunu söyledi .

gokce-adarİzmir'de Aikido Antrenörlüğü yapan Engin Ergin, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, Türkiye'nin ve dünyanın ilk engelli aikido takımını kurdu. “Aikido Engel Tanımıyor” takımında Emes (MS) Down sendromlu, otistik kişilere ve ortopedik, işitme, görme, bedensel engellilere ders veren Ergin'ın amacı, paralimpik oyunlarda Türkiye'yi temsil etmek. Ergin, sponsora ihtiyacı olduğunu belirterek, “Türkiye'nin ve dünyanın tek engelli aikido takımı olarak amacımız 2020 yılında paralimpiklerde Japonlara Aikido yaptığımızı göstermek. Bunun için desteğe ihtiyacımız var” dedi. 2015 yılından beri aikido yapan engelli Hayal Öksüz ise Aikido sayesinde özgüveninin arttığını ve yaşamayı öğrendiğini dile getirdi.

Ergin, kurduğu Aikido takımını şöyle anlattı: “Türkiye Aikido Organizasyonu'nda beşinci dan seviyesinde üçüncü kademe antrenörüm. 2011 yılında engelli bireylere de aikido öğretmeye karar verdim. Engelli bireylere aikido dersinin verilmediğini biliyordum. O dönemde kalça çıkığı olan birine ücretsiz ders veriyordum. Bu abimden yola çıkarak engelli bireylere ders vermeye başladım. İlk başta hiçbir engelliye ulaşamadım. Daha sonra kim olduğuma dair neden ders verdiğime ve aikidonun ne olduğuna dair çok soru aldım ve bir kulüp kurmaya karar verdim. Japon Sanatları ve Sporları Kulübü'nü kurdum. Daha sonra ise “Aikido Engel Tanımıyor” adında bir platform kurdum. Tüm belediyelere duyurdum ve çeşitli organizasyonlarda yer aldık”



DESTEK İSTİYOR


Dünyada aikido yapan engelli takımının olmadığını söyleyen Ergin, “Dünyada böyle bir takımın olup olmadığını kesinleştirmek için Japonya'ya gittim ve Aikido başkanına bunu anlattım. Japonya Aikido Başkanı, aikidoyu engellilere öğretmediklerini söyledi. Ben de Japonya'dan destek istedim. Onlar ile tekrar iletişime geçmemizi söyledi. Şimdiki hedefimiz 2020 yılında paralimpik oyunlarda Japonlar'a aikido yaptığımızı göstermek. Ancak bizim bir şikayetimiz var. Çünkü biz madalya getirmediğimiz için bizi Paralimpik Komitesi almıyor. Her şey Türkiye'de madalya olmuş. Aikidonun madalyası olamaz çünkü bu sporda yarışmak, savaşmak yok. Bu bir milli gururdur. Türkiye'de tekiz ve İzmir'deyiz. Eğer biz 2020'de sponsor desteği görürsek, Türkiye haricinde hiçbir ülkeden aikidoyu tanıtacak bir ülke olmayacak. Biz Japonya'ya gidelim ve bir şov yapalım. Bunu yaparsak dünyada bir ilki başaracağız. Örnek olacağız” dedi.
2015 yılında Aikido ile tanışan Hayal Öksüz ise yaptığı spor sayesinde özgüveninin arttığını söyleyerek, “Soyunma odalarımız, tuvaletlerimiz her şeyimiz bize göre. Engelli olduğumuzu hiç hissettirmeyen bir yerimiz var. Korkularımı yenmeme sebep oldu. Sokakta akşamları hava karardıktan sonra çıkmakta çok güçlük çekiyordum” dedi.