Haber / Didar DEMİRCİ

Milli Eğitim Bakanlığı 6 Eylül’de okulların açılacağını açıklarken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada tüm okulların zamanında açılacağını söyledi. İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Eğitim Sen İzmir Şubeleri ve Veli-DER İzmir Şubesi de eğitim hakkıyla ilgili basına açıklama yaptı. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ve Baro Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Kaymak, İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, Veli-DER Karşıyaka Şube Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Çakır, okulların kapalı olmasının pandemi sürecine olumlu bir etkisi olmadığını, okullarda bulaşın normal şartlara göre daha az olduğunu dile getirerek, 1,5 yıldır eğitimden uzak olan öğrencilerin yaşadığı haksızlığın giderilmesi için çağrıda bulundu.

AVM’ler açık okullar kapalı!

Pandemi sürecinin yönetilemediğini, pandemiye ilişkin etkili tedbirler almak yerine ilk başta okulların kapatıldığını ve bu sürecin çok uzadığını dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “1,5 yıldır milyonlarca çocuğumuz düzgün eğitim alamıyor. AVM’ler açıkken okulları kapalı tutarak pandemiyle mücadele etmeye çalışan komik bir yaklaşımla karşı karşıyayız” dedi. Eğitimin yanı sıra okulların açılmasıyla çocukların sosyal ve fiziksel sağlığına da fayda sağlayacağına dikkat çeken Çamlı, “Sonuç itibariyle okulların kapatılması, eğitime ara verilmesi, pandemi mücadelesinde etkin bir rol olmadığı kanıtlanmış ve bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi noktasında mutabakata varılmıştır. Okulların açılması da aşılama oranlarına bağlanmamalı. Tabi ki aşılama yapılsın ama tabi bunu bir tehdit gibi ileri sürmek uygun olmayacaktır. Gençlerimiz çocuklarımız eğitimden uzak kaldılar ve onlar kurban edildiler. Artık buna bir son verilmeli ve bu yanlıştan dönülmeli” dedi.

Milyonlarca öğrenci eğitimden koptu

Eğitim Sen şubeleri adına, İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, devletin herhangi bir ayrım gözetmeksizin herkese nitelikli eğitimi parasız olarak sunması gerektiğini dile getirerek, “Öğrencilerimiz, öğretmenlerinin yol göstericiliğinden mahrum kaldıkları bir dönemi yaşamışlardır. Bütün bu olumsuzlukları gidermesi gereken iktidarın gerekli stratejiden, planlamadan ve niyetten yoksun olması milyonlarca öğrencinin eğitimden kopmasına yol açmıştır. Tam da bu gerekçelerle bütün tedbirler alınarak ve bu tedbirler için gerekli bütçe, kadro ve diğer tüm hazırlıklar yapılarak, yüz yüze eğitime bir an önce geçilmesi gerektiğini savunan bir sendika olarak, eğitim hakkı mağduriyetinin bugün geldiğimiz noktada yaşam hakkı mağduriyetine dönüşme tehlikesi olduğunu da belirtmek istiyoruz” diye konuştu.

Veli-Der İzmir Şubesi adına konuşan Karşıyaka Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Çakır da, pandemi sürecinde uzaktan eğitimin çocukların başarısını olumsuz etkilediğine dair verileri paylaşarak, “Okullarda sağlıklı koşullarda biran önce yüz yüze eğitime başlanmalıdır. Aksi takdirde bunun bedelini ağır öderiz” dedi.

Okullar açık kalmalı

Eğitim hakkının anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığına dikkat çeken İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ayşe Kaymak, pandemi sürecinde eğitim hakkı ihlalleri yaşandığını dile getirdi. Kaymak, “Okulların açık kalmasıyla ilgili gerekçeler açık. Her koşullarda gerekli önlemler alınarak okulların açık kalması sağlanmalıdır. Okullar açılsa dahi kısa bir süre içerisinde kapatılacağı söyleniyor. Eğitim hakkı pandemi gerekçe gösterilerek yok sayılamayacağını, devletin okulların açılması için gerekli tüm önlemleri alması gerektiğini ve bu alanda bizlerin de açıklamalarını dikkate alması gerektiğini hatırlatıyor. Eğitimin parasız nitelikli ve bilimsel yöntemlerle sunmak için tüm kurumları birlikte hareket etmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.