Haber / Didar DEMİRCİ

6 Eylül’de okullar yüz yüze eğitime başlayacak. 3 yarı yıldır devam eden uzaktan eğitimin sona ermesinin ardından çarşıda pazarda da velilerin okul alışverişi telaşı başladı. Kırtasiye ürünlerinin çoğuna zam geldiğini, bu zamların da yüzde 40 ile 50 düzeylerinde olduğunu açıklayan kırtasiyeciler, tek çocuk okutan bir velinin okul için harcayacağı tutarın asgari ücretin yarısı kadar olacağını bildirdi. Öte yandan okul öncesi ve ilkokul öğrencilerin el işi faaliyetlerinin fazla olduğuna dikkat çeken kırtasiyeciler, o çağlarda çocuğu olan velilerin el işi faaliyetlerine 600 liraya yakın para harcandığını söylüyorlar. Kırtasiyeciler ayrıca defter, kalem, silgi, kalem ucu, resim defteri, boya setleri gibi bir öğrencinin ihtiyaçlarının da en düşük 250 lira tutuğunu belirtiyorlar. Okul alışverişine çıkan veliler ise pahalılık nedeniyle ihtiyaçları sıraya koydu. Önem sırasına göre her ay birini tamamlamaya çalışıyor.

KALİTEYE GÖRE FİYAT

Okul kıyafeti fiyatlarının okuldan okula değişiklik gösterdiğini açıklayan esnaf, okul kıyafeti takımlarının 350 lira ile bin lira arasında tuttuğunu söyledi. Okul kıyafeti satan Kemeraltı esnafından biri ise okul takımlarında toplamda 11 parça ürün olduğunu vurgulayarak, “Daha ucuz diyerek muadil ürün alıyorlar. O ürünlerin de ömrü kısa oluyor. İki yıkama sonrasında rengi atıyor, yırtılıyor, sünüyor… Ama bizim verdiğimiz ürünlerde öyle bir şey yok. İstedikleri kadar yıkasınlar, uzunca bir süre öğrenci kullanır” dedi. Çantacılar ise kalite farkına ve lisanslı ürünlere değinerek, 100 lira ile 300 lira arasında değişen çanta fiyatların olduğunu bildirdi. Ayrıca suluk ve beslenme çantası fiyatları ise 40 liradan başlıyor, 150 liralara kadar çıkıyor. Böylece bir öğrencinin dış giyimi için ihtiyacı olan çorap, ayakkabı gibi ürünleri de eklediğimizde ortalama bin lira gibi bir rakam giyime harcanıyor. Söz konusu tabloda tek çocuk okutan bir veli, asgari ücretin yarısını gözden çıkarmak zorunda kalacak. Öte yandan kırtasiye malzemeleri için internet alışverişini tercih eden veliler ortalama ücretin daha altında bir harcama yapabiliyor.

KAYIT ÜCRETLİ Mİ?

Bir üst eğitim aşamasına geçen ya da okula ilk kaydını yaptıracak öğrencilerin velilerini bir de okul kayıt ücretleri bekliyor. Okul aile birliklerinin oluşturduğu kayıt ücreti listelerinde ise fiyatlar farklılık gösteriyor. Ortalama bir devlet okulundan kayıt aşaması için istenen ücret kalemlerinde şunlar yer alıyor: İletişim bedeli, öğrenci kimlik kartı bedeli, hijyen malzemesi bedeli, fotokopi kağıdı bedeli, fotokopi çekim bedeli, öğrenci dosya bedeli, tahta kalemi bedeli, posta pulu bedeli. Sıralanan bu harcama bedellerinin ortalama tutarı ise 250 lira. Okul aile birlikleri, velilerin eline tutuşturduğu bu “Kayıt için yapılması gerekenler” listesinde toplam tutarı paylaşılan Iban hesabına yatırmalarını bekliyorlar.

Yüzde 1 KDV talebi

Özel okul ücretlerine yüzde 15 ile 20 arasında zam geldiğini açıklayan Ege Bölgesi Özel Okullar Derneği Başkanı Engin Dirikal, yemek ücretlerinin de 5-6 bin lira arasında değişiklik gösterdiğini bildirdi. Pandemi nedeniyle özel okullardan alınan KDV’nin yüzde 1’e çekildiğini hatırlatan Dirikal, bu oranın yeniden yüzde 1 olmasını talep ettiklerini dile getirdi.