Üniversitelerin yeniden yapılandırılmasını öngören, büyük bölümü özel okul sahipleri ve mühendislerden oluşan Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’nca hazırlanan , Yüksek Öğretim Reformu Politika Belgesi Taslağı’nda, akademi dışından isimlerin üniversite yönetimlerinde söz sahibi olmasının önünü açacak düzenlemelere yer verildi. Bu düzenleme ile birlikte sermayenin daha fazla söz sahibi olacağı ve doğrudan yönetimine müdahale edeceği akademi doğrudan patronların hizmetine sokulacak.

“Zaten YÖK’tünüz, şimdi çöktünüz”

Üniversitelerde yapılacak bu köklü değişiklik, YÖK önünde Öğrenci Kolektifleri’nden üniversiteliler tarafından protesto edildi. “Zaten YÖK’tünüz, şimdi çöktünüz” yazılı pankart açan üniversiteliler açıklamalarında şu ifadeler verdi:

“Üniversitelerde bilim halk yararına üretilmesi gerekirken, bugün AKP iktidarı tarafından bilim sermeye için üretilmeye çalışıyorlar. Üniversitelin yönetimlerini kayyum rektörlerle sağlayarak, hocalarımızı akademiden atarak, akademinin içini boşaltarak eğitim nitelikleştirildi. Bugün de üniversitelerin özerk yapsı bozulmaya çalışılarak, sermayedar üniversitelerin yönetimine getirilmeye çalışılıyor. Üniversitelerde söz sahibi olan ne iktidardır ne de onun maşası olan YÖK’tür. Üniversitede söz sahibi olan akademisyeniyle, öğrencisiyle işçisiyle tüm bileşenleridir. Siz ne kadar üniversitelerin özerk yapısını bozarak sermayeye peşkeş çekmeye çalışsanız da sizin karşınızda üniversite öğrencilerinin Kolektifi var. Üniversiteler bizimle özgürleşecek.”