Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU - Rönesans İnşaat, İzmir'in Manhattan'ı olarak anılan Bayraklı'da eski Turyağ fabrikası arazinde yaklaşık 2.5 milyar liraya mal olacak karma projeye imza atmıştı. Gazete muhabirimiz Murat Ervin'in konuyu gündeme getirmesi sonrası, 9 Eylül TV'de Gökçe Adar Çubukçıoğlu'nun sorularını yanıtlayan İZTO Meclis Üyesi; İmar, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı inşaat mühendisi Levent Bendeş, Manhattan kuleleri hakkında konuştu. Yüksek yapılara karşı olduğunu ifade eden Bendeş, şunları söyledi: “Manhattan ismi, New York'tan geliyor. New York'ta yüksek katlı Manhattan binaları var. Ancak, burası New York değil. Bu binalar, kayaçların üzerinde duruyor. Büyük kütleler bulunuyor. Bu kütlelerin üzerine yapılıyor. Burada ise, son derece emniyetsiz bir zemin üzerinde ayakta durmaya çalışıyorlar. Ciddi zemin çalışmaları olduğu takdirde, bir problem olmayacaktır.”

'ARKALARDA OLMALI'
Bendeş, şöyle devam etti: “Yüksek yapılar, etrafındaki az katlı binaları da etkiliyor. Onun havasını kapatıyor, görüntüsünü kapatıyor. Bu yüzden de karşıyım. 2-3 katlı binaların önüne gökdelenlerin yapılmasını mantıklı bulmuyorum. Eğer bu yapılar yapılacaksa; kentin arka kesimleri, mahalleri tercih edilmesi gerekiyor. Fakat biz, yüksek katlı yapıları, gökdelenleri kentin merkezine koyup; Gürçeşme, Ballıkuyu gibi arka mahalleleri gecekondular ile dolduruyoruz ve bunların birçoğu kaçak yapı.”

İzmir Depremi'nden sonra kentsel dönüşüm sürecinin tıkandığını ifade eden Bendeş, şunları söyledi: “Ne yazık ki, İzmir Depremi'nden sonra kentsel dönüşüm süreci yavaşladı. Bu sürecin tıkanmasına neden olan hususlar vardı.”

'EKONOMİK NEDENLER'
Hususlar hakkında Bendeş, şöyle konuştu: “Bunların en önemlisi; ekonomik nedenlerdir. Kentsel dönüşüm masrafını karşılayamayan vatandaşlar, evlerini dönüşüme vermek istemedi. Yaşadıkları süreç, vatandaşın cebinden para çıkmadığı sürece kentsel dönüşümün gerçekleşemeyeceğini gösterdi. Pek çok vatandaş, bu hayalinden vazgeçmek zorunda kaldı. Ayrıca yapıların bir kısmı, yıkılmadı. Yıkılmadan öylece kaldı. Bazıları da sözünü ettiğim ekonomik sebepler nedeniyle ya yarım kaldı ya da hiç başlayamadı.”

İzmir'in bir arazi sorunu olduğunu da söyleyen Bendeş, “Arazi üretmekte, İzmir biraz sınıfta kaldı. Değerlendirebileceğimiz çok güzel Gültepe, Ballıkuyu, Gürçeşme ilçelerimiz var. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bir plan yapıyor ancak henüz hayata geçmedi. Buranın arazi sorununun çözülebilmesi için planlanması gerekiyor” diye konuştu.