Bugün Dünya Hayvanları Koruma Günü. Korumaya çalışıyoruz ama son 50 yılda biyolojik çeşitlilik yüzde 28 azaldı. Dünyada bin 600 panda, 3 bin 200 kaplan kaldı.

ENGİNYaşam için gerekli olan hemen hemen her şeyin karşılanmasında doğaya ve onun çeşitliliğine muhtacız. Yaşamımız, bitkilerin ve hayvanların olağanüstü değişkenliği, onların yaşadıkları yerler ve içinde bulundukları ortamlara bağlı.  Ancak doğal kaynaklara yönelik talebimiz sürekli arttığı için bu çeşitlilik tehdit altında.

Bugün, yeryüzünde 7 milyar insan yaşıyor. 2050 yılında ise bu rakamın 10 milyara yaklaşacağı öngörülüyor. İnsanlar çoğalıyor ama bizim dışımızdaki canlı türleri için durum, bunun tam tersi. Hızla artan nüfus, yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatın dengesini bozuyor ve yaban hayatın canlıları bir yok oluşa doğru sürükleniyor. Özetle, biz çoğalırken dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı hızla azalıyor.

Gezegenimize ve barındırdığı çeşitliliğe dair henüz keşfedilmemiş pek çok tür var. Ancak açık olan bir şey var: mevcut değerlerimizi hızla kaybediyoruz. Bu nedenle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamamız açısından çok önemli.


BİN 600 PANDA KALDI


Dünyada türlerin durumu nedir?
Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF, Yaşayan Gezegen Raporu’nda biyolojik çeşitliliği izlemek için Yaşayan Gezegen İndeksi’ni kullanıyor. 2 bin 500’den fazla türü inceleyen endeks, 1970’den beri biyolojik çeşitliliğin yüzde 28 azaldığını ortaya koyuyor. Dünya bin 600 panda, 3 bin 200 kaplan kaldı. Afrika’da fil popülasyonu 470 bin ile 690 bin civarında, ancak insan baskısı, habitat kaybı gibi nedenlerle bu rakamlar giderek azalıyor. Güneybatı Asya’da daha önce çok daha fazla yerde yaşayan ve sayıları yüzbinleri bulan orangutanların yaşam alanı bugün Borneo ve Sumatra ile sınırlı ve popülasyonu 50 binin altına düştü.

Açık denizlerde kilometreler kat eden ve ülkemizde de yuvalama kumsalları bulunan deniz kaplumbağalarının popülasyonu yüzde 20 azaldı. Akdeniz fokunun tüm Akdeniz’de sadece 500 birey kaldığı tahmin ediliyor. Türkiye’de de küresel ölçekte nesli tehlike altında olan 179 tür bulunuyor. Bu türlerin arasında deniz kaplumbağası, yunus, orfoz, boz ayı gibi türler yer alıyor.