Aydın'daki Nysa Antik Kenti, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın 20 yıldır verdiği destekle gün ışığına çıkarılıyor. Bu yıl kentte 25 metre uzunluğunda 5 metrelik bir salonun taban mozaiği bulundu.

ENGİNYaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın 1977 yılında İzmir’in Çeşme İlçesi’nde yer alan Erythrai Antik Kenti ile başlayan arkeolojiye destek faaliyetleri, Aydın’ın Sultanhisar İlçesi’nde yer alan Nysa Antik Kenti, İzmir’in Bayraklı İlçesi’nde yer alan Eski Smyrna-Bayraklı Höyüğü ve İzmir’in Konak İlçesi’nde yer alan Smyrna Agorası kazılarına verilen destek ile devam ediyor.
Her yıl desteklediği kazı alanlarını ziyaret ederek kazı başkanlarından bilgi alan Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar, Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş, Yaşar Holding ve Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı yöneticileri bu yıl da, M.Ö. 3. yüzyılda kurulan Nysa Antik Kenti’ni ziyaret ederek son bir yılda gerçekleşen kazı çalışmaları ve ortaya çıkarılan eserler ve tarihi buluntular hakkında Nysa Kazı Başkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’den bilgi aldılar.

[caption id="attachment_138772" align="aligncenter" width="800"]nysa Aydın'daki Nysa Antik Kenti, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın 20 yıldır verdiği destekle gün ışığına çıkarılıyor.[/caption]

KÜLTÜRÜ ÇOK GELİŞMİŞ


Öztaner, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle, günümüze kadar birçok yerli ve yabancı bilim adamının ve öğrencinin yer aldığı kazı çalışmalarında önemli yapıların açığa çıkarıldığını ve çıkarılmaya devam ettiğini bildirdi. Bu yıl kentin batı yakasında yoğunlaştığına dikkati çeken Öztaner, 25 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde bir salonun taban mozaiğinin bulunduğunu kaydederek şu bilgileri verdi: “Menderes Nysa’sı olarak da adlandırılan kent, özellikle Roma döneminde eğitim ve kültür açısından oldukça ilerlemiştir. 2018 yılı kazı çalışmaları Roma Villası'nda ve hemen güneyindeki mozaikli yapıda, hamamda, Çarşı Bazilikası-Forum alanında ve cadde-sokak sistemine yönelik olarak kentin batı yakasındaki Cadde 1 ve Cadde 8B’de gerçekleştirildi. Mozaikli yapı, 25 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde büyük bir salon ve ona açılan mekanlarda taban döşemelerinde açığa çıkıyor. Mozaik döşeme milattan sonra 4. yüzyıl Geç Roma dönemine ait. Söz konusu mozaiklerin güneyindeki hamam ve batısında yer alan Roma villasıyla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. O alanda çalışmalar önümüzdeki yıllarda da devam edecek.”


Feyhan Yaşar ise, “Vakfımız Nysa kazılarına 1998'den bu yana desteğini sürdürmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde tarihimizin gün ışığına çıkarılması çalışmalarına devletle birlikte kurumların destek vermesinin çok önemli olduğuna ve bu desteğin sürdürülebilir olması gerektiğine inanıyorum. Uzun yıllardır verdiğimiz destek ile el ve güç birliğiyle gelinen bu nokta hepimizi heyecanlandırıyor” dedi.