Milli Eğitim Bakanlığı, Mersin Çamlıyayla'da Nutuk dağıtımının engellendiği iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. 

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada "Mersin ili Çamlıyayla İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’nün Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nutuk” eserinin okullarda dağıtımıyla ilgili medyaya da yansıyan yazışmasına ilişkin Bakanlığımız Maarif Müfettişleri tarafından inceleme/soruşturma başlatılmış olup süreç devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, müfettiş soruşturması neticesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürünün yöneticilik görevinden alındığı duyuruldu.

Ne olmuştu?

Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde Ülkü Ocakları bir proje kapsamında okullarda Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk eserinin sadeleştirilmiş bir özeti olan “Mustafa Kemal Atatürk Gençler İçin Nutuk” adlı eseri dağıtmak istedi.

Ülkü Ocakları yönetimi 7 Nisan 2021’de bir dilekçe ve ekinde kitap örneği ile Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. Dilekçe üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Eser İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplanarak kitabı inceledi ve kitabın okullarda dağıtılmasının sakıncalı olacağına kanaat getirdi.

Komisyonun bu kararı, 19 Nisan 2021 tarihli bir yazı ile Çamlıyayla Ülkü Ocakları Başkanlığı’na bildirildi.

Atatürk’e ait ifadeler komisyonu rahatsız etti

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal imzalı yazıda, Mavi Çatı Yayınları’ndan çıkan "Mustafa Kemal Atatürk Gençler İçin Nutuk” eserinin incelendiği ve belirtilerek, “Kitabın 25. Sayfasında Osmanlı padişahı Vahdettin’e yönelik ‘soysuzlaşmış, alçak’ ve dönemin Osmanlı Hükümetine yönelik ‘aciz, haysiyetsiz ve korkak’ ifadeleri kullanıldığından, kitabın 5. Sayfasında ‘Öğretmen sopayla vurmuştur’ denilerek öğrencileri olumsuz etkileyebilecek şiddet ve 24. Sayfasında yer alan görselde ‘Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün elinde sigara ile gösterilerek’ öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek ögelere yer verildiğinden söz konusu kitabın öğrencilere dağıtılması uygun görülmemiştir” ifadelerine yer verildi.

'Nutuk' TBMM gündeminde 

Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Atatürk’ün Nutuk eserinin öğrencilere dağıtılamayacağı yönündeki kararı ve kararın gerekçeleri CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır tarafından TBMM gündemine taşındı.

Başarır önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Kurtuluş Savaşı Destanı’nın yazıldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait “NUTUK” eserinin öğrencilere dağıtılma izninin verilmemesinin gerekçeleri nelerdir? Böylesine önemli ve değerli bir eseri öğrencilerin okumasında, bilgi sahibi olmasında ne gibi sakıncalar vardır?

Tarikatların, Milli Eğitime bağlı okullarda kitaplarının dağıtımına izin verilirken, her öğrencinin başucu kitabı olması gereken NUTUK adlı eserin okullarda dağıtılmasına izin verilmemesi hangi mantık çerçevesinde yasaklanmıştır?

Millî Eğitim Bakanlığı’nın amaçlarından biri yurdumuzun kurtarıcısı, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü öğrencilere anlatmak değil midir? Bakanlığın amacı tarikat şeyhlerinin hayatlarının ve sapkın düşüncelerinin öğrencilere aşılanması mıdır?

Nutuk’ta geçen Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerine gerekçe göstererek dağıtımına izin vermeyen Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü görevden alınacak mıdır? Alınmayacaksa gerekçeleri nelerdir?”