Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir’in farklı noktalarındaki hastanelerde sağlık çalışanlarıyla bir araya gelen Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlıkçıların derdini gazetemize anlattı. Genel sıkıntının geçinememek olduğunu söyleyen Doğruyol, “Geçinemeyen sağlık çalışanları fazla nöbet tutuyorlar. Nöbet parasıyla geçinmeye çalışıyorlar. Sağlık çalışanlarını nöbet parasına muhtaç ettiler” diye konuştu. Sağlık çalışanlarının yetmeyen maaşlarını fazla nöbet tutarak bir şekilde gidere denkleştirmeye çalıştığını söyleyen Doğruyol, bu durumun kölelikten bir farkı olmadığını söyledi. Doğruyol, “Sonuçta bir insanın sosyal hayatının da olması gerekiyor. Ama şu an itibariyle sağlık çalışanı arkadaşlar mümkün olduğunca fazla nöbet tutarak geçimini sağlamaya çalışıyorlar. Hatta bu nöbet parasına muhtaç ettiler bir taraftan da hastane yönetimlerinin bir bölümü fazla nöbet parası ödememek için 3 kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırmaya çalışıyorlar. Yani sağlık çalışanları iki arada bir derede sıkıştı kaldı” ifadeleri kullandı.

‘ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE'

Sağlık çalışanlarının geçinebilecekleri bir ücret istediğini hatırlatan Doğruyol, asgari ücret görüşmelerinde konuşulan zam oranlarına dikkat çekti. Doğruyol, “Asgari ücrete yüzde 25-30 gibi bir zam düşünülüyor. Böyle bir öngörü var. Şimdi asgari ücrete yüzde 30 zam yapılırsa memurlarımızın en az yüzde 40’ının maaşı asgari ücretin altında kalacak. Tabi orada bir kanun var. Asgari ücretin altında kalan memur maaşları asgari ücretle denklenecek, ama olayın vahametini gösterme açısından çok önemli. AKP iktidara gelirken memurun güvencesini kaldıracağız diye geldi. Memurun güvencesini belki kaldırmadılar ama memurun ekonomik düzeyini asgari ücret düzeyine çektiler” diye konuştu.

‘ADALETLİ İYİLEŞTİRME İSTİYORUZ’

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı pratisyen ve uzman hekimlere yapılacak 2 bin 500 ile 5 bin liralık zam haberini hatırlatan Doğruyol, “Ancak ortada bir zam yok. Bu sadece ek göstergelerin düzenlenmesiyle birlikte emekli maaşlarına yansıyacak olan bir rakam. Normal maaşlara yansıyacak olan rakam zaten 300-350 lira civarında bir artış. Bu geri çekildi. Biz hekim arkadaşlara yapılacak zamdan memnun olsak da yapılan zammın tüm sağlık çalışanlarına adaletli bir şekilde yapılmasını istiyorduk” açıklamasını yaptı. Doğruyol, yapılan zam açıklamasının vatandaşta olumlu bir algı oluşturduğunu ancak ortada bir şey olmadığını vurgulayarak, “Sokakta gezen vatandaş aile hekiminin yanına giriyor, hadi yine iyisiniz 5 bin lira zam aldınız diyor. Ama ortada 5 bin liralık bir zam yok. Orada kurulan bir cümleyi temizleyeceğiz diye canımız çıktı” dedi.