Haber/ Didar DEMİRCİ
Tam kapanma sonrasında yeni tedbirlerle kademeli normalleşme süreci başladı. Bu süreçte yüzü gülmeyen müzisyenler için İzmir’de enstrüman satıcıları harekete geçti. “Müzik Susmasın” diyerek dükkanları önünde performans sergileyen enstrüman satıcıları, bu eylemi müzisyenlerin talepleri karşılık buluncaya kadar her gün saat 12.30’da yapacaklarını söyledi. Kademeli normalleşme sürecinde uygulanan saat sınırlaması ve eğlence mekanlarına getirilen kısıtlamalar nedeniyle gelir elde edemeyen müzisyenler için harekete geçen enstrüman satıcıları, ‘Yıllardır biz ekmeğimizi onlardan kazandık’ diyerek vefalarını gösterdi.

‘Bu şekilde geçmez’

Kademeli normalleşme haberini aldıktan sonra harekete geçtiklerini söyleyen enstrüman satıcısı Murat Atalık, “Müzisyenler için bir ses olmak istedik. Her gün saat 12.30’da dükkanımızın önüne çıkıyor ve bir enstrüman çalarak müzisyenlere destek çağrısında bulunuyoruz. Çünkü bu şekilde oturmakla olmaz. Bu sesin duyulması gerekiyor” dedi. Ayrıca müzisyenlerin taleplerini de dile getiren Atalık, “Saat sınırlamasının minimum 24.00 olması gerekiyor. Bizim sektör bundan aşağısını kabul etmiyor. Açık hava konserlerinin, açık hava dinletilerinin pandemi kuralları çerçevesinde başlatılması mümkün. Bu saat sınırlamasının da biran önce kalkması gerekiyor. Müzisyenler bir ayı daha bu şekilde geçirecek durumda değil. Bu işin bir an önce çözülmesi lazım” ifadelerini kullandı.

'Ayakta tutuyorlar'

Atalık, “Biz onlardan ekmek yedik” diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müzisyenler yaptıkları iş gereği bizlerle iç içedir. Şu anda da maddi açıdan çok zor durumdalar. Onlar zor durumda oldukları için bizler de zor durumdayız. Bu nedenle en azından onların çalışabileceği bir ortamın yaratılması için harekete geçmemiz gerekti. Tabi pandemi sürecinde evde kalan ve bu süreçte müziğe karşı ilgisi olanlardan dolayı 3-5 bir şey kazandık ancak bizim asıl müşterimiz müzisyenler, bizi onlar ayakta tutuyor.”