"Yakından Geçen Mülteci Öyküler" kitabının tanıtımı için TÜYAP Kitap Fuarı'ndaki söyleşide bir araya gelen yazarlar, "Siyasetçilerin yapamadığını biz edebiyatçılar olarak yapmaya çalıştık" dedi.
Yazar Polat Özlüoğlu öyküsünü bir çocuğun gözünden yazdığını belirterek şunları söyledi: "Kendi acılarını anlatamadıklarını düşündüm. Öyküleri bir cocuğun gözünden yazdım. Dertlerini ifade etmek istedim. Bunu bir öykü ile yapabilir miyim diye düşündüm. Çok zordu ama denedim. Onların savaşsız bir dünyada daha iyi yaşamak için göçtüklerini biliyorum. Bütün bu yaşananları kanıksıyoruz, alışıyoruz. Görmezden geliyoruz. Ben bir öykü yazarak bu sorunu geleceğe bir belge olarak bırakmak istedim.Mülteci sorununa bir edebiyatçı olarak nasıl çözüm buluruz bilmiyorum. Edebiyat yaraları iyileştirmese de acıları biraz dindirebilir."
Yazarları bir araya getiren Handan Gökçek ise mültecilik sorununu insanoğlunun ancak el ele vererek çözebileceğini belirtti ve "Hepimiz bir mülteci yakınıyız. Babaannemin ben küçükken söylediği Rumca şarkılar hala kulaklarımda. Ama insanlığın geldiği nokta bu. Herkes zihnini biraz süpürmeli. Dünyaya daha aydınlık bakabiliriz. Yazarak, çizerek özetle sanatla bu sorunu çözebiliriz" diye konuştu.

Kendime mülteciyim

"Nice to meet you"isimli öyküsüyle kitapta yer alan Nergis Seli ise, "Babam 1957 yılında Kosova'dan göç etmiş. Bir gün birlikte Kosova'ya gittik. Orada ne konuştuklarını hiç anlamadım. Ben kendime de mülteciyim. Özetle sizin nerede doğduğunuzun, nereden geldiğinizin hiçbir önemi yok. Önemli olan insan olmak. Bu kitabı mülteci sorununun çözümüne bir katkımız dokunabilir diye, kolektif bilinçle, hayata aynı gözle bakarak oluşturduk. Gururluyum" dedi. Zeytin ağacı isimli öyküsüyle kitapta yer alan Duygu Özsüphandağ Yayman, "Ben de bir zeytin ağacından yola çıkarak mültecileri yazdım" dedi ve "Zeytin ağacının kendisi bile mülteci ve mültecilik insanlık tarihiyle yaşıt. Bir yerden bir yere göç etmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Ama son yıllarda mülteciler ülkemize gelmeselerdi, şehirlerimize gelmeselerdi yine gündemimizde olmayacaklardı. Biz edebiyatçılar olarak sorunu dile getiririz ama biz çözemeyiz. Bu sorunu hükümetler, siyasetçiler çözecek" ifadelerini kullandı.

İGC sergiliğinde imza buluşması

Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım AŞ (TÜYAP) ve Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen 23. İzmir Kitap Fuarı devam ederken İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin sergiliğinde de gazeteci yazarların imza günleri sürüyor. Bu kapsamda dün gazeteci yazar Halil Eğriboyun okurlarıyla buluştu. İGC yönetim kurulu üyeleri de Eğrinoyun'u yalnız bırakmadı. İGC sergiliğindeki okur-yazar buluşmaları yarın 15.00- 16.00 aradı Nadir Doğan ile devam edecek. Girişin ücretsiz olduğu fuar, 22 Nisan'a kadar 11.00-20.00 saatleri arasında, fuarın son gününde ise 11.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.