Kaz Dağları'nı savunmak için 12 Ekim’de yapılacak Su ve Vicdan Mitingi'nin ertelendiği açıklandı. Bunun üzerine miting bileşenleri, kararın kendilerine sorulmadan alındığını açıklayarak tepki gösterdi. Çanakkale Kaz Dağları’ndaki altın madeni şirketinin 13 Ekim’de dolan ruhsatının yenilenmemesi için 12 Ekim’de yapılacak Su ve Vicdan Mitingi, Türkiye’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği operasyon gerekçe gösterilerek ileri bir tarihe ertelenmesine ilişkin kararın açıklamasında, “Ege Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Çanakkale Belediyesi ile Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu olarak 'Kazdağları Su ve Vicdan Mitingi' ileri bir tarihe ertelenmiştir. İnsani ve vicdani olarak almış olduğumuz miting erteleme kararı ruhsatın yenilenmesi ve madencilik faaliyetlerinin devam etmesi için bir gerekçe oluşturmamalıdır” denildi. Ekoloji Birliği, alınan kararı eleştirerek, “Miting iptal edilmemeliydi” ifadelerini kullandı.

Ankara'daki buluşmaya çağrı

Ekoloji Birliği'nin açıklamasında şöyle denildi: “Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu olarak, Çanakkale Mitingi'nin Suriye’ye yapılan operasyon gerekçe gösterilerek ertelenmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Mitingin içeriği değiştirilebilir, düzenlenebilir, müzik kısımları çıkartılabilirdi. Bu ertelemenin iptal sürecine gideceği de aşikardır. Ülkenin her tarafında ekolojik yıkım, talan aksamadan devam ediyor. Ancak mücadele de devam ediyor ve edecek. Suriye’ye operasyon nedeniyle şirketler talana ve yıkıma ara vermediklerine göre bizler de mücadelemize ara vermemeliyiz. Çanakkale Mitingi ertelense de ülkenin tüm ekolojik sorunlarını birleştirerek ortak mücadeleyi hedefleyen 26 Ekim Cumartesi günü Ankara’da yapacağımız ‘İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma DUR diyoruz’ mitingini örgütleme çalışmamız devam ediyor.”

Barış mücadeleyle sağlanır

“Tertip Komitesi kararını değiştirmelidir” diyen Halkevleri Genel Merkezi üyeleri de, “Kaz Dağları’nı da barışı da ancak mücadele ederek savunabiliriz. 12 Ekim Su ve Vicdan mitingi yapılmalıdır! Bu savaş, halklar, iktidara ve sermayeye karşı haklarını, doğayı savunanlar sussun diye. Biz sustuğumuzda Alamos Gold durmayacak. Tertip komitesi kararını değiştirmelidir” diye konuştu. 75 gündür çadırlı nöbet eylemlerini sürdüren Her Yer Kaz Dağları Grubu'ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Yaşam savunusu; insan, hayvan, ağaç ayırt etmeksizin var olan bir mücadele alanıdır. İptal edilen mitingin gerekçesi bu gerçekliği yok saymakta, 13 Ekim’de sona eren Kirazlı İşletme ruhsatının yenilenmemesine dair başlattığımız süreci gözardı etmektedir. Tüm yaşam savunucularını 12 Ekim 2019 saat 13:00’te Çanakkale İskele Meydanı’nda yapacağımız kitlesel basın açıklamasına davet ediyoruz.” Öte yandan Efemçukuru’ndan Kaz Dağları’na Su Vicdan Yaşam Yürüyüşü Koordinasyonu da, yürüyüşe devam edeceklerini ifade etti.