İZBAN grevinin ardından Metro'da da Toplu İş Sözleşmesi sürecinin tıkanmasının ardından uyuşmazlık raporu dün Ankara'ya teslim edildi. Anlaşma sağlanması için 60 günlük süre başladı.

İZBAN grevde 11'inci gününü yaşarken, her gün 500 bin yolcu taşıyan İzmir Metrosu'nda da grev çanları çalmaya başladı. İzmir Metrosu'nda sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin 60 günlük görüşme süresi uzlaşma sağlanamadan sona ermişti. Ücrete ve ücrete bağlı maddelerde teklif edilen ile sendikanın talepleri arasındaki farklılıklar nedeniyle sağlanamayan uyuşmazlık raporu dün Ankara'ya ulaştı. Dünden itibaren yasal olarak sendika ile işveren Metro A.Ş arasında anlaşma sağlanması için 60 günlük süre bulunuyor. Anlaşmanın sağlanmaması durumunda, işçiler greve gidecek.


Mağdur olurlar


Demiryol İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, “Eğer bu süre içerisinde anlaşma sağlanamazsa, grev yapacağız. İZBAN'da devam eden grevin üzerine yeni bir grevin daha eklenmesi İzmir trafiğini tamamıyla felç edebilir. İzmirliler daha çok mağdur olur” dedi. Ervüz, Metro’da çalışan makinistinden teknikerine 437 işçi için Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası olarak seyyanen 600 lira istediklerini; işverenin ise ikramiyeler dahil yüzde 14 zam önerdiğini belirterek şöyle devam etti: “İşveren önce ücretlere yüzde 10 teklif etti. Ardından bu teklifini ikramiyeler dahil yüzde 14 zam şeklinde değiştirdi. Biz bu iki teklifi de reddettik. Çünkü Metro çalışanlarının birikmiş sorunları var. Enflasyonun patlama yaptığı, 4 kişilik bir ailenin hiçbir sosyal harcama yapmadan en az 3 bin 950 liraya ihtiyaç duyduğu ortamda 149 üyemiz bin 738 lira net ücretle çalışıyor. 102 üyemiz bin 837 lira ücret alıyor. Metro’daki işçiler, İzmirliye hizmet etmekten memnun. Vatandaşlar da memnun. Biz fazla bir şey değil. Hakkımızı istiyoruz.”

Ortak karar alınacak


İZBAN’da yasal olarak tanınan 60 günlük sürenin sonuna kadar uzlaşma için bekleyen ve daha sonra greve çıkan sendika ve işçilerin, Metro’daki süreçte nasıl davranacaklarına ilişkin konuşan Ervüz, “Bu sürecin nasıl ilerleyeceğini arkadaşlarımızla ortak karar alarak belirleyeceğiz. Biz onların hakları için çaba gösteriyoruz. Kararı verecek olanlar da onlar. Bir kişinin kabul etmediği teklifi sendika olarak kabul etmeyeceğiz” diye konuştu. Gökçe ADAR