Haber / Didar Demirci

Türk-İş 3. Bölge Temsilciliği ve Türk Metal, MESS toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Türk Metal İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal okudu. İşçiler, “Ölümüne çalıştık kazanacağız”, “Ölmek var, dönmek yok” ve “Ey MESS şaşırma sabrımızı taşırma” sloganları attı. Metal işçilerinin, kimsenin sokağa çıkamadığı günlerde, tezgahlarının başında olduğu belirtilen açıklamada, “Bu meydanda emekçiler var. Türkiye’nin yükünü çeken, kriz demeden, salgın demeden üreten, çalışan, alınteri döken metal işçileri var. Bugün burada, hakkını arayan, namuslu, cefakâr, vefakâr Türk Metal'liler var. Burada, haklı taleplerini haykırmak için buluşanlar var. Metali nakış gibi işleyen emekçiler, ekonominin yükünü sırtlayan işçilerdir. Şimdi herkes susacak, Türk Metal'ciler konuşacak. Onların sesi duyulacak. Ölümüne çalıştık, şimdi kazanacağız” denildi.

'YÜZDE 12 TEKLİF EDİLDİ'

130 bin metal işçisini ilgilendiren, MESS’le yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için hazırlanan taslakta, ücretlere ortalama yüzde 29.57 oranında zam istediklerini belirten Öcal, “Peki karşılığında ne bulduk? MESS’in masaya getirdiği yüzde 12 zam teklifini. Buradan MESS’e sesleniyoruz: O taslak bizim onurumuzdur. Biz onurumuzu çiğnetmeyiz. Bugüne kadar kimseye boyun eğmedik, bundan sonra da eğmeyiz. MESS, esnek çalışma, deneme süresi, kıstalyevm gibi artık geride kaldığını düşündüğümüz birçok uygulamayı, teklif adı altında yeniden masaya getirmiştir” dedi. Öcal, şöyle konuştu: “MESS’le sözleşme görüşmelerimiz 12 Ekim’de başladı. Biz, 12 Ekim’de masaya bir taslak koyduk. Tek tek bütün üyelerimizin beklentisi, isteği, arzusu o taslaktaydı. Metal emekçileri o taslağı alın teriyle yazdı. Biz ne istedik taslakta? Bu ortamda, ücretlerimize ortalama yüzde 29.57 zam istedik. Peki karşılığında ne bulduk? MESS’in masaya getirdiği yüzde 12 zam teklifini bulduk. Buradan MESS’e sesleniyoruz: O taslak bizim onurumuzdur. Biz onurumuzu çiğnetmeyiz.

Bugüne kadar kimseye boyun eğmedik, bundan sonra da eğmeyiz.”

YOL HARİTASI ÇİZİLECEK

“İnsan onuruna yakışır bir iş ve bir yaşamdan başka bir talebimiz yok” diyen Öcal, sözlerine şöyle devam etti: “Türk Metal'lilerin emeğini hiçe sayan bu teklifleri üzerine masadan kalktık.

Böylece, müzakere sürecinin ilk aşaması tamamlanmış oldu. Ve derhal ikinci aşama olan arabuluculuk sürecine geçildi. Kıymetli hocamız Muhittin Astarlı arabulucu olarak tayin edildi. Ancak hocamızın ilk arabuluculuk denemesinden, ilk toplantıdan bir sonuç alınamadı.

Alınabilecek gibi de görünmüyor. Biz masaya oturup müzakere etmesini de alanı çıkıp kora kor mücadele etmesini de iyi biliriz. Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, bize yol haritasını açıklayacak. 25 Aralık Cumartesi günü mücadelemize yön verecek. Herkes susacak, işçinin emekçinin sesi duyulacak. 25 Aralık öyle bir gün olacak ki, zafere giden mücadelemizin ilk günü olacak. Genel Başkanım, biz hazırız! Gözümüzü kırpmadan mücadeleye etmeye, sonuna kadar gitmeye, zafere kadar yürümeye hazırız. Sana söz veriyoruz: Sonunda kazanan biz olacağız!