Haber/ Özge GÜNERKEN

Menemen’de Ocak ayında, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun havlayan köpekten korkup kendini yola atması ve hızla geçen aracın altında kalarak can vermesi sonrasında ilçede sokak hayvanlarına yönelik tepki toplayan uygulamalar hayata geçmişti. İlçe genelinde köpeklerin toplandığı iddiaları hayvanseverleri endişelendirdi. Yaşanan olaylar sonrasında durum değerlendirmesi yaparak ilçede hayvanların lehine çalışmaları hızlı bir şekilde hayata geçirmek üzere belediye heyeti, gönüllülerle bir araya geldi.

Toplantıya, Menemen Belediyesi Başkan Danışmanı Bayram Görer, Veteriner İşleri Müdürü Tunahan Çoban, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Veteriner Hekim Sinan Okçuoğlu, belediye çalışanı ve gönüllü Burcu Bolat ile gönüllüler Akın Usanmaz, Gül Karaca, Ayşen Şen, Fulden Güncü Soyyılmaz ve Tamer Soyyılmaz katıldı.

Kısırlaştırma öncelikli

Menemen’de en acil gündemin kısırlaştırma olduğu konusunda fikir birliğine varılan toplantıda bir dizi karar alındı. Buna göre; 17 Şubat’ta Emiralem’den başlanarak etkin kısırlaştırma yapılacak. Belediye ekibinin hayvan ambulansı, veteriner hekimler ve görevlilerle hazır bulanacağı, gönüllülerin de katılacağı çalışmalar kapsamında sırayla tüm mahallelere gidilecek.

Kısırlaştırma çalışmalarının daha kolay ve sağlıklı ilerlemesi için gidilen her mahallede hayvanların toplanacağı bir alan hazırlanacak. Kısırlaştırma projesinin yanı sıra geçici bakımevinin hızla yapılması ve bundan sonra da ilçe genelindeki çalışmalarda gönüllülerin fikir ve desteğinin alınması kararlaştırıldı.

Toplantı ile ilgili bilgi veren Karşıyaka Koleji Müdürü ve aynı zamanda Bize El Ver Platformu kurucusu hayvansever Akın Usanmaz, “Toplantı çok iyi geçti. Belediyenin gönüllülere kulak veriyor olması önemli. Çok umut verici bir çalışma olacak. Gönüllüler olarak projenin her adımında belediye görevlileri ile el ele, ortaklaşa çalışacağız. 17 Şubat’ta köylerden ve Emiralem’den başlıyoruz. Şu an çalışmanın altyapısı hazırlanıyor. Öncelikle polis barikatları gibi malzemelerle uygun bir alanı çevireceğiz. Ve o bölgedeki tüm sorunlu, hasta ve dişi köpekleri toplayıp kayıt altına alacağız. Uyuzu var mı, hastalığı var mı, kısır mı, paraziti var mı tüm bunlara bakılacak. Hayvanlar, kısırlaştırma, tedavi ve bakımları yapıldıktan sonra tekrar yerlerine bırakılacak. Sonra bu düzeni Asarlık’a götüreceğiz, böyle böyle devam edecek. Bölge bölge sıfır problem hedefi ile gidilecek. Bir yeri çözmeden, ikinci yere başlanmayacak” dedi.

Başarırsak örnek oluruz

Usanmaz, halkta da farkındalık yaratmaya çalışacaklarını belirterek, “Her gittiğimiz yerde semt sakinlerini bilgilendireceğiz. Hayvanları seven sevmeyen herkesin bu projede yer alması gerektiğini düşünüyoruz. Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy da bizlerle birlikte yürümek istiyor. Kolay bir iş değil, zor ama eğer biz bunu Menemen’de başarabilirsek, tüm Türkiye’ye güzel bir örnek olacak” diye konuştu.

Menemen’de kaza sonrası toplatılan köpeklerle ilgili de yetkililerle görüştüklerini kaydeden Usanmaz şunları söyledi: “Sosyal medyada da tepki çeken, toplanan hayvanlar bırakılacak. Başkana da ilettik, hayvanları toplayarak bir yere varılamaz. Çözüm bu değil. Binlerce köpeği toplasan sonra ne olacak? Zaten bu hayvanların sokaktaki ömrü 2-4 yıl. Bu bakımdan da 17 Şubat’ta start alacak proje çok önemli. Sokak hayvanları ile ilgili insani bir çalışma bu. Tüm hayvanları bölge bölge kısırlaştıracağız, tedavilerini yapacağız ve bırakacağız.”