Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri ile Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık edip, 165 yıldır hizmet veren Memleket Hastanesi müze olacağı günü dört gözle bekliyor.
Konak'ta 165 yıldır İzmir'in sağlık tarihine tanıklık eden, Memleket Hastanesi müze olacağı günü dört gözle bekliyor. EXPO 2015 ve 2020 adaylık sürecinde de şeçilen sağlık teması nedeniyle gündeme gelen Gureba-i Müslimin Hastanesi, İzmirliler arasında yaygın adı ile bilinen Memleket Hastanesi, EXPO'nun kazanılamaması nedeniyle müze olması durumuyla gelmiş, daha sonra da unutulmuştu.

MÜSLÜMANLAR YAPTIRDI


Konak'taki tarihi binanın bir kısmı Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği İdari Ofisleri olarak kullanılırken, binanın zemin katında ise Tepecik Eğitim ve Araıştırma Hastanesine bağlı olarak poliklinik hizmeti veriliyor. Bina ve içinde ciddi dökülmeler olurken, uzmanlar tarihi yapıda bir an önce yeniden onarım ve restorasyon gerektiğini belirtiyor. Gureba -i Müslimin Hastanesi, kurulduğu 1851 yılından bu yana kesintisiz hizmet veren, İzmir'in müslümanlar tarafından kurulmuş ilk hastanesi. İzmirli Emin Muhlis Paşa'nın girişimi ile yapımına başlanan hastane, ilk kurulduğunda altmış yatakla, bir doktor, cerrah, eczacı müdür ve katiple açılmış. Uzun yıllardır Kadın Doğum Hastanesi olarakta kulanılan bina 1982 yılında Yeşilyurt'a taşınmış.


İÇERİSİNDE TARİH VAR


İzmir'de meydana gelen onlarca deprem ve yangına karşın bina ayakta kalmayı başarmış ve Türkiye'nin tarihine tanıklık etmiş. Yapım yılı, Osmanlı'nın son dönemleri ile Cumhuriyet'in ilk yıllarına da hizmet eden hastane tarihi özelliğini de koruyor. Binasanın müzeye dönüşmesi için Kuzey Hastaneleri Birliği 2014 yılında proje yapmıştı. Ancak binanın gerçek anlamda müzeye dönüştürülmesi bir takım güçlendirme ve onarım çalışmasına ihtiyacı var. Hastanede eczane sağlık alanında kullanılan tıbbı malzemeler ise özenle korunmuş.