HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi kasım ayı birinci olağan birleşimi Başkan Tunç Soyer’in yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleşti. Toplantının başında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, ekim ayı meclisinde dile getirilen eleştirilere yönelik açıklamalarda bulundu. Sözlerine kent gündeminde sıklıkla tartışmalara neden olan Elektrik Fabrikası ile ilgili açıklamalarda bulunan Soyer, “Geçen meclis toplantısında yoktum, bazı değerlendirmeler yapılmış. Elektrik Fabrikası ile ilgili ‘Hukuki problem var, o nedenle verilmiyor’ denmiş. Orada hukuki bir neden yok. 2,5 senedir ihaleye çıkmayan iradenin önünde hiçbir hukuki engel yok” dedi. Konuşmasını sürdüren Soyer, ‘Dünya Bankası’yla ilgili ortada bir kredi yok’ eleştirilerine de cevap vererek, “Biz rüya görmedik. Böyle bir kredi yok demek doğru değil” dedi.

Ayrıca Seferihisar Belediye Başkanlığı yaptığı dönemden bugüne gelen eleştirileri de gündemine alan Soyer, “-Seferihisar Belediyesi’ni 10, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni 2,5 yılda batırdı- demişler, bunlar doğru değil. Bunların bu biçimde değerlendirilmesi de doğru değil” sözlerini kaydetti.

MEYDAN ÖNERGESİNE ‘SİYASET’ ELEŞTİRİSİ

Meclis toplantısında komisyonlardan oy çokluğuyla gelen Urla Meydan Projesi önergesi tartışmalara neden oldu. Belediye Başkanvekili ve kayyum Kaymakam Murtaza Dayanç’ın talimatıyla hazırlanan projede otopark ve ticari işletmeler yer alıyordu. Özel Proje Alanı olarak belirlenen ve Büyükşehir’e gönderilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı doğrultusunda hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklik önerisinin yaklaşık altı aydır Meclis’te bekletildiğini öne süren AKP Grubu eleştirilerde bulundu. Önerge ile ilgili Başkan Soyer’in ‘Urlalı meclis üyelerinin de desteği ile detaylı ve teknik çalışılma yapılsın, bir kez daha görüşelim’ önerisi getirdi.

Konuyla ilgili söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise, “Siyasi gerekçelerle reddediliyor” çıkışında bulundu. AKP Grubunun eleştirilerine cevap veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise, Urla hakkında oybirliğiyle alınan kararlara dikkat çekerek “İBB’yi siyasi karar almakla suçlamak haksızlık. İmar komisyonu nerelerde teknik ve hukuki yanlışlık gördüyse ifade etti. İBB Urla yararına olan her konuda karar almaya hazırdır” dedi.

Son olarak Başkan Soyer, “Urla’daki meclis üyesi arkadaşlarımızla oturun, bunu da müzakere edin. Bir mutabakatla gelirse buradaki arkadaşlarımız da ilkesel olarak daha rahat eder” diye konuştu. Söz konusu önerge oy çokluğu ile reddedildi.

‘BAŞKAN OLAMADIN’ GERGİNLİĞİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Urla Bademler’de yapmayı planladığı Tarım Lisesi’ni eleştiren AKP’li Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Çiğli Harmandalı’ndaki toprak kayması sorununu meclis gündemine getirdi. Boztepe’nin “Yeri geliyor tarım bakanı oluyorsunuz ama bir türlü belediye başkanı olamıyorsunuz” sözleri üzerine Soyer’den yanıt gecikmedi. Soyer, “Karabağlar’da Sayın Valimizin ricası üzerine okul yapınca milli eğitim müdürü olmuyorum da Tarım lisesi yapmaya kalkınca tarım bakanlığına soyunmuş oluyorum öyle mi” diye cevap verdi. Öte yandan “Tarımı da Harmandalı’yı da konuşacağız” diyen Soyer, “Harmandalı ile ilgili çok titiz bir çalışma sürdürüyoruz, bir sonraki oturumda bir Harmandalı sunumu yapalım, ne yapılıyor konuşalım. Aynı şekilde bir tarım sunumu yapalım, bizim liseden, üniversiteden muradımız ne, başka bir tarımdan anladığımız ne… Tüm bunların sunumunu yapalım, net ve şeffaf bir şekilde ortaya konsun, eleştirileri dinleriz” sözlerini kaydetti.

‘ÇELİK GİBİ SABRIM VAR’

Gündem dışı konuşmalarının ardından meclis oturumunu sonlandıran Soyer, genel bir değerlendirmede bulundu. Soyer, “Toplantıyı açarken söylediğim sözlerin anlaşılmadığını üzülerek gördüm. Benimkisi çok net bir davet. Bu tablolar birilerinin hoşuna gidiyor olabilir ama hoş değil. Siyaset gül bahçesi olabilir, bu sizin elinizde. Birileri bundan hoşlanmıyor olabilir. Ben elbette ki 4,5 milyonun başkanlığını yapıyorum. Nasıl mı? Bu 4,5 milyon insana başka bir tür siyaset anlayışını göstererek. Bu çatının altına yalanın girmemesi lazım. Biz iyilik üzerinden siyaset olmaması gerektiğini söylüyoruz. Ben iyilikten ayrılmayacağım. Bu memleketin güzel insanlarının daha iyi bir siyasete layık olduğuna inanıyorum. Asla vazgeçmeyeceğim. Çelik gibi sabrım var. Bu memlekete daha iyi şeyler yapmak için çalışmalara devam edeceğim” dedi.