Mazlum adlı sokak köpeği, bilerek üstüne süren sürücü ve yapılan yanlış ameliyat nedeniyle sakat kaldı ancak hayvansever Reyhan Tomaç Sönmez ondan vazgeçmedi. Köpek, Sönmez'in bitmek bilmeyen inancı ve mucize gibi bir ameliyatla sağlığına kavuştu. Sönmez, yeniden ayağa kalkan ve Barni adını koyduğu köpeği sahiplendi

İzmir'de bir sokak köpeğinin 9 aylık acı öyküsü mutlu sonla bitti. Ocak ayında Mazlum adlı köpeğe, Güzelbahçe Davala Villaları'nın bulunduğu mevkiide araba çarptı. Olayın meydana geldiği ilk günden itibaren köpekle yakından ilgilenen hayvansever Reyhan Tomaç Sönmez, “Mazlum'u bir kadın bilerek ezdi. Hatta kamera görüntülerini sosyal medyadan yayınladık. HAYTAP İzmir temsilcisi Esin Önder şikayette bulundu. İlk müdahale özel bir klinikte yapıldı. Daha sonra köpek, barınağa gönderildi. Kırıkları olan köpeğe sadece bir ağrı kesici yapılmış. O dönem basında yer alan haberler üzerine, bir sponsor vasıtasıyla özel bir klinikte tedavi edileceği söylendi. Biz de olumlu karşıladık” dedi. Köpeği alıp söylenen kliniğe götüren Sönmez, bundan sonra yaşanan yıpratıcı süreci şöyle anlattı:

UYUTUN DEDİLER


“Ameliyat oldu, iyileşiyor denildi bize. Sevindik. Ama operasyondan sonra sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda köpeğin hiç yürüyen bir fotoğrafı olmaması ilgimi çekti. Ha sahiplenildi, ha sahiplenilecek derken, aradan 5.5 ay geçti. Artık şüphelenmeye başladım. Ve nisan ayında gidip köpeği kendim görmeye karar verdim. Köpeği sahiplenmek istediğimi bildirdim, veterinerliktekiler olur dedi. Neden hala köpeğin ayağa kalkmadığını sorduğumda ise köpeğin tembel olduğunu, yürümek istemediğini söylediler. Böylece biz klinikten çıkarttık köpeği. Sandık ki küçük bir problemi var ama damadım veteriner hekim, ona götürdük, dedi ki 'anne bu köpek yürüyemiyor'. Röntgen çekilmesi için Urla Vet'e gittik. Röntgen çekildi, bacağı ve kalçasının içinin komple kırıklarla dolu olduğu ortaya çıktı. Yanlış operasyon yapılmış. Köpeğin uyutulması gerektiği, ümit olmadığı söylendi ama ben yine de bir tedavi bulacağım, gerekirse iki bacağı kesilsin, yürüteç takalım ben bakacağım, dedim.”

MUCİZE AMELİYAT

Böylece hayvansever Sönmez, Türkiye'nin dört bir yanında Mazlum'un ameliyatını yapabilecek bir veteriner hekim aramaya başladı. Çok zor bir ameliyat olduğu için veteriner hekimler ameliyata yanaşmadı. “Sonunda Kamuran Pamuk hocayı bulduk” diyen Sönmez “Afyon Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nde hoca ve aynı zamanda Güzelbahçe'deki Pamuk Veteriner Kliniği'nde danışman. Kamuran hoca ameliyatı yapacağını söyledi; hatta sosyal medyada paylaşımda bulundu; 'bilmiyorsanız ellemeyin, çok basit olan bir ameliyatı komplike hale getirmeyin' diye. Geceyarısı 1'de bitti ameliyat, kan ter içinde çıktı ve 'İçerde puzzle yaptım' dedi. Alçı sarıldı. Köpeğin her iki kalçası da darmadağınıktı. Ameliyattan sonra bana artık bir daha asla yerleşmesi mümkün olmayan kemikler verdi, kokudan duramazdınız, yanlış yerlere platin takılmış. Üstüne bir de yürütülmemiş, fizik tedavi uygulanmamış. 6 ay boşuna kaybedildi. Kamuran hoca hiç ümidini kaybetmedi belki bir bacak kaybedebiliriz demişti ama kemikler kaynadı. Sadece bir bacağı 1-2 santim kısa kaldı o da yerleşemeyen kemikler nedeniyle. Ve artık yuvası da var. Seferihisar'da oturuyorum. Artık ailemizin bir parçası. Neşeli bir ismi olsun 'Mazlum' olduğu günleri geride bıraksın diye Barni adını verdik ona. Sıkıntılı bir süreç yaşadık ama sonunda atlattık.”

Hoşgeldin partisi


Barni, uzun süren tedavi sürecinin ardından geçtiğimiz günlerde yeni evine ve ailesine kavuştu. Onlarca köpek ve bir de kedileri olduğunu söyleyen Reyhan Tomaç Sönmez, “Barni için hoşgeldin partisi düzenledik. Hayvansever dostlarımız da katıldı. Salonu balonlarla donattık ama daha insanlar gelmeden, köpeklerimiz tüm balonları patlattı, süsleri parçaladılar, eğlendiler. Çocuğumuz mutlu artık, kötü günler bitti” dedi.