HABER/ Gökçe ADAR

İzmir'de Mart ayı boyunca yaşayan hava değişiklikleri, pazarcı esnafını olumsuz etkiledi. Kötü olan işlerin, mevsim geçişleri yüzünden daha da kötüleştiğini dile getiren esnaf, tek umudunun mayıs ayı olduğunu dile getirdi. Pazarcı Mehmet Deniz, “Havalar güzel giderken bir anda sıcaklıkların düşmesi sebze fiyatlarına da yansıdı. Vatandaş almıyor, biz de sıkıntı çekiyoruz” dedi. Deniz, “İşlerden hiç memnun değiliz. Çok kötü gidiyor. Vatandaş ne yiyor? Biz anlayamıyoruz. Domates alan yok, soğan alan yok. Nasıl yemek yapıyor bu insanlar? Hava değişikliklerinin olması, bir anda tarlalara don ve fırtınanın vurması sebzeleri azalttı. Sebzelerin fazla olmaması da tezgahlardaki sebze fiyatlarını ikiye katladı” diye konuştu.

Umutlar Mayıs'ta

Bir diğer pazarcı Ayhan Yiğit ise, şöyle konuştu: “Vatandaşlar, suçu pazarcı da arıyor ama bizim suçumuz yok. Biz aldığımız sebzenin üzerine en fazla 1 lira fark koyuyoruz. Patates, soğan başlı başına bizim için bir dert oldu. Ne alabiliyorsun, ne de satabiliyorsun. Ben şu an 25 günde 8 bin lira zarar ettim. Bu zarar da tek başıma çalıştığım için. Yanında eleman çalıştıranlar daha fazla zarar ediyorlar. Halde 5 liraya soğan alamıyoruz. Pazarda da 5 liraya soğan satamıyoruz. Kimse para kazanmıyor. Vatandaş hiçbir şekilde alışveriş yapmıyor. 1 lira, 2 lira için bizimle pazarlık yapıyorlar. Havalardaki ani değişikliklerin olması da bu zararları daha çok arttırıyor. Don, fırtına gibi olayların yaşanması soğanda, patateste hastalıkların olmasına neden oluyor. Sağlam sebzelerin de fiyatları bu şekilde arttıyor. Bizim tek umudumuz Mayıs. Çünkü Nisan'dan sonra sıcaklıkların artması sebzelerin çoğalmasını sağlıyor.”

Fiyatların düşmesi bekleniyor

Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, esnafın ve vatandaşın sıkıntılarının hava şartlarından kaynaklandığını söyleyerek, “Havalar soğuk olduğu zaman çiçeklerin döllenmesi geç oluyor. Sebze az elde ediliyor dolayısıyla elde edilen sebzelerın fiyatları da pahalı oluyor. Örneğin, patates, biber, patlıcan bu mevsimde zor bulunuyor. Patatesin zamanı olmasına rağmen şu an Ödemiş'te ürün az. Vatandaş da esnaf da merak etmesin, havalar ısındığında sebze fiyatları da normalleşecek” ifadelerini kullandı.