Kuraklık tehdidi ile karşı karşıya olan Marmara Gölü'ndeki su miktarı, havzayı besleyen akarsu Gördes Barajı'na yönlendirilince 71.7 milyon metrekübe geriledi. Gölün tek su kaynağı ise yağmur.

Manisa Salihli yakınlarındaki Marmara Gölü'nde su miktarı, Şubat ayında Manisa ve çevresinde kaydedilen bol yağışa rağmen hızla azalıyor. 321.4 milyon metreküplük su biriktirme kapasitesine sahip olan göldeki su miktarı Ocak ayında 92.2 milyon metreküpken, 7 Mart 2018 itibariyle 71.7 milyon metrekübe geriledi. Barajdaki su miktarı yıllardan bu yana ilk kez yüzde 18.4 seviyesine düştü. Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte hızlı buharlaşmayla göldeki suyun yok olma seviyesine gelebileceği belirtildi. Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, Marmara Gölü'nde su seviyesinde görülen azalmanın 1990'lı yıllarda başladığını ve son yıllarda iyice belirginleştiğini söyledi. Ziyan, göldeki su miktarının 2006 yılında 300 milyon metreküp iken, 2007 yılında 180 milyon metrekübe, en kurak yıl olan 2008 yılı sonunda ise 25 milyon metrekübe gerilediğini hatırlattı. Ziyan, "Göldeki en derin yer artık 2 metre. Gölmarmara Gölü'nün en önemli su kaynağı olan Gördes Çayı, Gördes Barajı'nın inşaatı tamamlandıktan sonra baraja yönlendirildi. Yağmurun dışında gölü besleyebilecek bir su kaynağı kalmadı" diye konuştu.

ÜÇ BARAJDA SU AZ


Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü'nün tespitlerine göre İzmir ve çevresindeki barajlardan Beydağ, Buldan ve Gördes barajlarında da Şubat ayında düşen bol yağışa rağmen su miktarlarında önemli bir artış olmadı. 453.4 milyon metreküp su tutma kapasitesi olan Gördes Barajı'nda 68.7 milyon metreküp (Yüzde 11.5), 248.5 milyon metreküp su tutma kapasitesi olan Beydağ Barajı'nda 22.9 milyon metreküp (Yüzde 7.2), 35.3 milyon metreküp su biriktirme kapasitesi olan Buldan Barajı'nda ise yalnızca 6.1 milyon metreküp (Yüzde 13) su birikti. Bu arada Ürkmez, Bademli ve Güneşli barajları tamamen doldu. Ürkmez Barajı'nda 8 milyon metreküp (Yüzde 99.3), Bademli Barajı'nda 5 milyon metreküp (Yüzde 100.7) ve Güneşli Barajı'nda 8.2 milyon metreküp (Yüzde 100.2) su birikti.156.6 milyon metreküp su biriken Tahtalı Barajı'nın da yarısı dolmak üzere...
Sorumluluk sahaları içinde kalan 21 barajda Şubat ayı başında barajların doluluk oranının yüzde 38.8 olduğunu hatırlatan DSİ yetkilileri 7 Mart 2018 itibariyle bu oranın yüzde 53.3'e yükseldiğini belirttiler.

Gölde sazan kalmadı


Uzmanlara göre su seviyesinin hızla gerilemesi göldeki canlı yaşamını da olumsuz etkiledi. Kurayan alanlar tarıma açıldı, köylüler arasında phaylaştırıldı. Sazan balığı kalmadı. Su yılanları ve midyeler de toplu halde ölüyor. 102 kuş türüne ev sahipliği yapan göldeki su azaldıkça göl çevresinde konaklayan kuşların sayısı da azalıyor.