Ankara 4. İdare Mahkemesi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) TELE 1’e verdiği beş günlük "ekran karartma" cezasının yürütmesini durdurdu.

RTÜK üyeleri Okan Konuralp ve İlhan Taşçı’nın başvurusu sonrası ara kararını açıklayan mahkeme, işlemin yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi.

Mahkeme kararında, şu ifadeler yer aldı:

“Dava konusu işlemin, yayıncı kuruluşun televizyon yayınının durdurulmasına ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nce bağlantı hakkında bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.”

Kararı Twitter hesabından duyuran  İlhan Taşçı da “RTÜK’ün Tele 1’e verdiği 5 günlük ekran karatma cezasına ilişkin açtığımız davada Ankara 4. İdare Mahkemesi, cezanın doğrudan basın özgürlüğü ve yurttaşların haber alma hakkına müdahale niteliğinde olduğuna hükmederek cezanın yürütmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi” diye konuştu.

Ne olmuştu?

RTÜK, TELE 1'de 30 Nisan ve 24 Mayıs'ta yayınlanan Ana Haber Bülteninde 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ihlal edildiğini belirtip, kanalın yayınını beş gün süreyle durdurulmasına karar vermişti.