Haber/ Didar DEMİRCİ

TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte memur ve emeklinin maaşlarına yapılan zam oranları belli oldu. Yapılan zam oranını kabul etmeyen Birlik Sağlık Sen, Basmane PTT önünde üyeleriyle birlikte simit ve çay dağıtarak zam oranını protesto etti. Konuya ilişkin basına açıklama yapan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, “Memurlara seyyanen ek zam istiyoruz” dedi. Doğruyol, 2021 yılı ocak ayından itibaren memurlara yapılan yüzde 7,36’lık zam oranını kabul etmelerinin mümkün olmadığının da altını çizerek, “Sabit ücretlilerin alım gücünün her geçen gün düştüğü, şu ortamda en azından Asgari ücretlilerimize yapılan yüzde 21,56’lık zammın memur ve emeklilerimize uygulanması gerekirdi diye düşünüyorduk. Her maaş zammı döneminde olduğu gibi maalesef sonuç yine hüsran” diye konuştu.

“Eski zamları mumla arıyoruz”

Yapılan hesaplamalara göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırının yaklaşık 2 bin 600 lira, yoksulluk sınırının ise yaklaşık 8 bin 500 lira olduğunu hatırlatan Doğruyol, “Emeklilerimiz açlık sınırında ya da altında, çalışan memurlarımız ise açlık-yoksulluk sınırları arasında sıkışıp kalmışlardır. Asgari ücrete yapılan zammı bile alamayan memurlar, bu günün siyasetçilerinin ifadesiyle ekonominin çok kötü olduğu rahmetli Turgut Özal döneminde yüzde 100, Rahmetli Necmettin Erbakan hocanın dönemindeki yüzde 70, Rahmetli Bülent Ecevit’in başbakan olduğu DSP, MHP, ANAP hükümeti döneminde her ay hesaplanan enflasyon artı huzur payı zamlarını maalesef mumla arar hale gelmişlerdir” ifadelerine yer verdi.

Memurlara hak ettiği ücreti verin

Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadıkları sıkıntıları hatırlatan Doğruyol, “Sağlık çalışanlarımızın durumunu dile getirmekten dilimizde tüy bitti. Bir hemşire arkadaşımızın yaklaşık üç asgari ücret aldığı zamanlardan, yeni göreve başlayan bir hemşirenin maaşının neredeyse asgari ücrete eşitlenmesi üzücü ve düşündürücüdür. Asgari ücretlimize neden verdiniz demiyoruz? Memurlarımıza hak ettiğini ücreti neden vermiyorsunuz diyoruz? Varlık sebebi mevcut hükümet olan, sözde yetkili sendikanın yaptığı toplu sözleşmelerin hiçbir geçerli hükmü yoktur. Çünkü bu güne dek yaptığınız toplu sözleşmelerin neredeyse hemen hepsi, açıklanan enflasyon rakamlarının altında kalmış ve açıklanan enflasyonla düzlenmiştir. Yani yetkili sendikanın mevcut hükümetle bir ay boyunca tiyatro oynamasına gerek yoktur. Ancak, açıklanan enflasyon rakamları üzerine alınabilecek seyyanen zamlar memurlar adına bir getiri olabilir” şeklinde konuştu.

Doğruyol, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yaklaşık 15 Milyon memur ve emekli hakkını istiyor. Başta Sağlık Çalışanlarımız olmak üzere, en az 1000 TL seyyanen zam istiyoruz. Söz verilip yapılmayan 3600 ek gösterge probleminin çözülmesini istiyoruz. Memura, emeklilere, asgari ücretlilere verilen zammın piyasaya döneceğini, ekonomiyi hareketlendireceğini hatırlatmakta yarar olduğunu, bir kez daha hatırlatıyoruz. Zamanında asgari ücretlilerimiz için yapılan çay simit hesapları maalesef bu gün memurlarımız için yapılır olmuştur. Bundan dolayıdır ki bize verilen ilk maaş zamlarımızın bordrolarını yakarak, semaverde çay demleyip, katılımcılara çay-simit ikram ediyoruz.”