Doğa Derneği, Mavişehir'de düzenlediği gözlem gezisi ile, flamingoların yaşam alanı olan Gediz Deltası'nın otoban geçiş projesine kurban edilmemesi için bir kez daha çağrı yaptı.

Doğa Derneği İzmir’in Gediz Deltası’nda, Körfez’e yapılması planlanan Otoban Geçiş Projesi'ne bir kez daha dikkat çekmek için, projenin kuzey köprü ayağında kalan ve on binlerce flamingonun beslenme alanı olan Karşıyaka Güney Deniz Deltası'nda gazetecilerle birlikte bir inceleme gezisi düzenledi. Gezide kuşların burada yaşadığı bir kez daha belgelendirildi.
Gezi sonunda bir açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, Gediz Deltası'nın bugüne kadar Türkiye’nin en iyi korunan alanlarında biri olduğunu belirterek, “Daha önce flamingo yaşam alanlarında planlanan, çeşitli kurumlar tarafından doğaya zarar vermeyeceği iddia edilen iki liman projesi, yine bu ülkenin yöneticileri ve kamu vicdanı tarafından durduruldu. Bu projeler iptal edildikten sonra bölgedeki flamingo nüfusu arttı. Dolayısıyla otoban projesini flamingolar ve doğa koruma açısından geçerli kılabilecek hiçbir bilimsel neden yok. Bugün de gördüğümüz gibi İzmir'in Gediz Deltası binlerce canlıya yuva olmaya devam ediyor ve bu şehir flamingoların dünyadaki en önemli yaşam alanlarından biri. Yöneticiler ve kamuoyu bölgenin önemi konusunda yanlış bilgilendiriliyor. Otoban projesini planlayanlar için burası boş bir arazi. Oysa durum öyle değil. Burası binlerce kuşun, milyonlarca başka canlının yuvası, evi. Bir gün gelip sizi evinizden kovsalar ve üzerinizden otoban geçirseler, ne düşünürsünüz?” dedi.

GELİN, YERİNDE GÖRÜN

Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuç olarak 158 yıldır araştırılan, 20 yıldır çok sıkı korunan ve flamingolar üresin diye milyonlarca lira kaynak aktarılan İzmir’in Gediz Deltası, sanki bunların hiçbiri olmamış gibi otoban şantiyesine dönüştürülmek isteniyor. Bu projenin tartışılması bile İzmir için çok büyük bir gerileme. İzmir bu tartışma ile 20 yıl geriye döndü. Dünyanın tüm şehirlerinde köprü yapabilirsiniz ancak flamingolar ile iç içe yaşama şansına yer yüzünde İzmir’den başka hiçbir şehirde sahip değilsiniz. İzmir’in karar vericilerini alanı ve flamingoları gördükten sonra hareket etmeye davet ediyoruz. Eminim ki, hiçbir mühendis, hiçbir karar verici bu bölgeyi flamingoların gözünden gördükten sonra bu projeye imza atamaz. Doğa Derneği, karar vericilere ve İzmir halkına bu eşsiz coğrafyayı kuşların gözünden göstermek ve bu tarihi hatadan geri döndürmek için çalışıyor. Her isteyen buyursun gelsin, flamingoları yerinde görelim. Otoban projesini, bugün de olduğu gibi,
bir de flamingoların gözlerinin içine bakarak tartışalım” dedi

Dava açılmıştı

Geçtiğimiz aylarda Doğa Derneği, EGEÇEP, TMMOB ve 85 kişi İzmir Körfezi’ne yapılması planlanan otoban bağlantılı köprü projesine dava açarak çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu “olumlu” kararının iptalini istemişti.