Haber/ Didar DEMİRCİ

Foça Kozbeyli köyü sınırları içerisinde bulunan cüruf depolama ve cüruf geri kazanım tesisinin faaliyetine son vermesi ve kapatılması için çevreciler, 10 yıldır mücadele veriyordu. Yıllardır peş peşe açılan davalar sonucunda beklenen karar İzmir Büyükşehir Belediye Encümeninden 7 Ekim 2021’de çıktı.

Encümen kararında yer alan bilgilere göre Egedemir Demir Geri Kazanım Mad. Petrol Nak. Tur. İnş. Taah. Paz. San. Tic. Ltd. Şti.’nin bugüne kadar sunduğu bilgi-belge ve taahhütlerinin aksine cürufun nihai bertarafı amaçlı depolama yaptığı, yangınlara ve bölgenin çevresel sorunlarındaki artışa sebebiyet verdiği, tespit edilen 1. Sınıf Gayri Sihhi Müessese kapsamında kalan ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmayan, mevcut haliyle çevre ve insan sağlığı açısından sakınca teşkil ettiği tespit edildi. Söz konusu tespitler sonucu Egedemir Demir Geri Kazanım Mad. Petrol Nak. Tur. İnş. Taah. Paz. San. Tic. Ltd. Şti.’ye ait cüruf depolama ve cüruf geri kazanım tesisi faaliyetten menedilerek kapatılması kararlaştı. Karar, çevrecileri sevindirdi.

FOÇA HALKINA MÜJDE

İBB Encümeninden çıkan kararı değerlendiren FOÇEP Sözcüsü Bahadır Doğutürk, “2010 yılında başlayan mücadele Yaşam Savunucularından yana sonuçlandı. Daha evvel alınmış olunan bu yanlış karardan Büyükşehir’in dönmüş olması, sevindirici. Büyükşehir belediye meclisi buraya döküm izni vermişti. Sonradan açtığımız davalarda peşine düşmüştük. Davalarda bir türlü olumlu netice alamadık. Ta ki 2021 Ekim ayına kadar. Mücadelemiz yıllar sonra sonuç verdi. Encümenin aldığı bu kararla Foça halkına müjde verilmiştir. Bundan sonra bu kararın uygulanması için takipte olacağız. Tüm yaşam savunucularına kutlu olsun” dedi.